Poliţist acuzat că i-a bătut pe fanii “U” din cazul “Cărămida”

Poliţist acuzat că i-a bătut pe fanii “U” din cazul “Cărămida”
Un angajat al Detaşamentului de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă este judecat pentru că ar fi bătut pe trei tineri în duba poliţiei.

Trei dintre cei patru huligani condamnaţi pentru lovirea cu cărămida şi cu picioarele a unui jandarm s-au prezentat ieri la judecătorie în calitate de victime ale unei agresiuni. Ei susţin că au fost bătuţi de un "mascat" în duba cu care au fost transportaţi în data de 9 mai 2008 între instanţă şi arest. Lucrătorul din cadrul Detaşamentului de Poliţie pentru Intervenţie Rapidă (DPIR) a fost trimis în judecată în luna mai a acestui an sub acuzaţia de purtare abuzivă, ieri având loc primul termen de judecată.

Tivadar Toja, Tudorel Florin Câmpan şi Ionuţ Cătălina au dat declaraţii ieri în procesul lucrătorului DPIR, Paul Crişan. Singurul dintre cei trei care este în închisoare, având de executat o pedeapsă cu executare, Tivadar Toja, a spus iniţial că-şi retrage plângerea împotriva "mascatului" pentru că-i este perturbată viaţa din Penitenciarul Baia Mare prin aducerea la Cluj pentru acest proces. Pe parcursul derulării şedinţei de judecată Toja s-a răzgândit şi a spus că doreşte condamnarea poliţistului şi îi solicită plata unor daune morale de 10.000 de euro.

Toja a povestit cele întâmplate pe drumul dintre instanţă, unde a fost arestat în 9 mai 2008, şi arestul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj. "De când s-a închis uşa de la dubă, un «mascat» a scos bastonul şi a început să dea în noi. A dat şi cu pumnul, şi picioarele. Pe mine m-a lovit la cap, la coaste şi la picioare. Maşina a mers pe o rută ocolitoare până la arest ca să aibă mai mult timp să ne bată. Şoferul, care era tot «mascat», ne-a spus: „Mă, băieţi, avea doi copii", referindu-se la jandarmul lovit de noi. După ce m-a scos din dubă, inculpatul m-a lovit de două-trei ori cu capul de dubă şi o dată cu capul de un gard de beton. Atunci, şeful lui i-a zis să mă lase", a declarat în instanţă Toja, care are calitate de parte vătămată în dosar. Aceeaşi calitate o are şi Tudorel Câmpan, iar Ionuţ Cătălina este martor, deoarece nu a depus plângere împotriva poliţistului. Câmpan a declarat în instanţă că a fost lovit cu bastonul pe partea dreaptă a corpului, dar a precizat că nu are pretenţii civile de la inculpat.

Poliţistul de la DPIR, Paul Crişan, a susţinut în faţa judecătorului că este nevinovat şi că tinerii au fost bătuţi de jandarmi înainte de a fi reţinuţi de poliţişti. De asemenea, Crişan precizează că poliţiştii de la Serviciul Arest nu au descoperit vânătăile de pe corpurile lor în momentul când au fost reţinuţi, înainte de a fi duşi la instanţă pentru mandate. "Apreciez că este o răzbunare împotriva departamentului din care fac parte din partea Serviciului Arest, întrucât anterior avusese loc o percheziţie la acest serviciu, la care am participat, fiind descoperite nereguli, adică obiecte care nu aveau ce căuta într-un arest, ca telefoanele, de exemplu. Cu privire la aceste aspecte şi cazul meu, a avut loc şi o cercetare internă la IPJ, dar un fost adjunct al şefului inspectoratului a trimis repede cauza la procuror", a declarat lucrătorul DPIR ajuns inculpat.

Toja, Câmpan şi Cătălina au fost condamnaţi împreună cu Paul Stanciu în dosarul privind agresarea jandarmului Gabriel Oşan înaintea meciului "U" Cluj- CFR din data de 7 mai 2008. Stanciu, care l-a lovit cu cărămida în cap, a primit şase ani de închisoare cu executare. Ceilalţi trei tineri l-au lovit cu picioarele pe jandarm după ce a picat jos. Pentru acest lucru, Toja a fost condamant la cinci ani de închisoare cu executare, iar ceilalţi doi au primit pedepse cu suspendare sub supraveghere: Câmpan - trei ani cu termen de încercare de cinci ani şi Cătălina - un an cu termen de încercare de trei ani.

 

 

Comenteaza