Poliţiştii, obligaţi să sufere în tăcere

Poliţiştii, obligaţi să sufere în tăcere
Sub ameninţarea ministrului Vasile Blaga, care a spus că poliţiştii care vor participa la protestele de luni se expun sancţiunilor legale, ofiţerii şi agenţii clujeni vor privi greva de pe margine.
După ce liderii de sindicate din Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) au declarat că, începând de luni, îşi vor reduce activitatea cu 25%, nu vor mai scrie amenzi şi nici nu vor mai dirija circulaţia, ministrul le-a tăiat macaroana afirmând ieri-dimineaţă că sunt pasibili de sancţiuni administrative.

“Am văzut unele poziţii ale unor lideri sindicali. Eu le spun un lucru foarte clar: unii dintre ei, şi asta mă doare, nu cunosc Statutul Poliţistului. Eu le recomand să citească foarte atent Statutul Poliţistului, pentru că aici nu putem vorbi nici de grevă, nici de 75%, nici de 25%. Ei trebuie să-şi facă datoria, pentru că, altfel, vor suporta rigorile legii”, a declarat ministrul Vasile Blaga. Poliţiştii clujeni au rămas cu protestele suspendate, fără să ştie ce mişcare să adopte pentru 20 septembrie.

Deşi toţi, în frunte cu şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ), susţin revolta generală, poliţiştii clujeni nu par să fie dispuşi a-şi risca pielea participând la manifestaţii. “Eu oricum o să fiu de serviciu luni, aşa că şi dacă facem protest, şi dacă nu, eu tot la lucru o să fiu. Încă n-am fost anunţaţi”, a declarat un agent de la Secţia 1 de Poliţie a Municipiului Cluj-Napoca, ieri, la ieşirea din schimb.

“Bineînţeles că a ieşit Blaga la rampă, să nu se alarmeze lumea, dar noi nu facem grevă. E o reducere a activităţii, iar noi n-avem normă de lucru. Vom munci mai puţin”, a declarat Dorel Frenţ, liderul Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) filiala Cluj. Pe de altă parte, Sindicatul Agenţilor de Poliţie (SAP) Cluj a recomandat poliţiştilor să nu participe la protest decât dacă sunt în timpul lor liber.

“Susţinem mişcările de protest, însă cu respectarea legilor în vigoare şi a Statutului Poliţistului. N-am zis să nu se meargă, am zis să se meargă în timpul liber”, a declarat Constantin Mandache, şeful SAP. El mai spune că o formă de protest ar putea fi ca poliţiştii din cele şapte secţii de poliţie ale municipiului Cluj-Napoca să îşi ducă acasă calculatoarele şi imprimantele cumpărate din bani personali şi astfel îşi vor reduce activitatea cu 25%, pentru că, oricum, nu vor avea logistica necesară ca să lucreze. “Salariile au fost diminuate cu 40%, nici eu nu mai înţeleg cum. Un agent cu o experienţă de 2-3 ani câştigă între 1.300 şi 1.400 de lei”, a adăugat Mandache.

În acelaşi timp, şeful IPJ Cluj, chestorul Ioan Păcurar, spune că a recomandat poliţiştilor să nu îşi manifesteze nemulţumirile prin proteste pentru că “deocamdată, sunt în slujba cetăţeanului şi sunt plătiţi de cetăţean”.

“Inclusiv eu, ca poliţist, sunt nemulţumit. Am salariul mai mic cu 37-38%, adică o sumă mai mare pentru că aveam un salariu mai mare, iar noi, spre deosebire de jandarmi, pompieri, nu avem voie să avem un al doilea job ca sursă de venit. Munca în poliţie e singurul loc de unde putem lua bani”, a declarat Păcurar. El spune că în IPJ există cel puţin 30 de “cazuri disperate” ale unor poliţişti care au copii bolnavi, sunt singurii cu un venit în familie, nu au bani de chirie sau de plătit ratele la bănci. Menţionăm că, potrivit declaraţiei de avere publicată pe site-ul instituţiei, Ioan Păcurar a câştigat în 2009 circa 100.000 de lei, ceea ce înseamnă o diminuare a venitului salarial lunar cu aproximativ 3.500 de lei.

Comenteaza