Foto Pompierii din Cluj au înfruntat 14 incendii într-o singură zi. Amenzile uriașe nu descurajează arderea ilegală a vegetației
- Scris de Nicu Mitrea
- 02 Apr 2024, 10:53
- Eveniment
- Ascultă știrea
Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” Cluj au fost parte de o zi intensă, luni, 1 aprilie 2024, atunci când s-au confruntat cu o serie de incendii de vegetație uscată ce au pus în pericol comunitățile din zonă.
Pompierii clujeni au intervenit într-o singură zi la 14 incendii.
Au fost anunțate incendii din municipiul Cluj-Napoca, dar și din localitățile Bologa, Bicălatu, Lungești, Băișoara, Chinteni, Săvădisla, Arghișu, Dealu Mare sau Mărgău.
"Vă reamintim faptul că incendiile de vegetație uscată pot pune în pericol bunurile și chiar viața oamenilor. Un exemplu a venit din localitatea Bologa, comuna Poieni, unde incendiul de vegetație a dus la distrugerea completă a unei utilitare parcate. Pe de altă parte, pompierii au reușit protejarea unui autoturism parcat. O altă situație similară s-a înregistrat marți dimineața, când un incendiu de vegetație uscată risca să se extindă la două anexe gospodărești în localitatea Păniceni, comuna Căpușu Mare", a transmis ISU Cluj.
Arderile necontrolate au condus la distrugerea a zeci de hectare situate pe raza județului Cluj. În acest sens, pompierii de la Detașamentul Huedin au intervenit, cu eforturi susținute, noaptea trecută, pentru stingerea unui incendiu de vegetație uscată în comuna Mărgău, unde flăcările s-au întins pe o suprafață de aproximativ 30 de hectare.
Salvatorii ISU spun că "misiunea a fost îngreunată de vântul deosebit de puternic, care a favorizat extinderea focului, precum și de faptul că focarele se aflau în zone greu accesibile. Anterior, forțele de la Detașamentul Huedin au intervenit pe parcursul zilei în localitățile Bicălatu (10 hectare afectate), Arghișu (10 hectare afectate) și Dealu Mare (2 hectare afectate)".
O altă intervenție dificilă a avut loc în localitatea Lungești, comuna Iara. La fața locului s-au aflat pompierii de la Garda Băișoara, apoi forțele au fost suplimentate cu un echipaj de la Turda. Misiunea a durat mai bine de 8 ore, în condițiile în care incendiul s-a extins pe o suprafață de 30 de hectare, inclusiv la litieră.
Pompierii au reușit protejarea pădurii, însă un echipaj a rămas dislocat la fața locului pe parcursul nopții, pentru a supraveghea zona. Întrucât s-a raportat existența unor noi focare, intervenția a fost reluată marți dimineața.
În contextul acestor evenimente, autoritățile reamintesc cetățenilor că arderea vegetației uscate este strict interzisă și se sancționează drastic, cu amenzi cuprinse între 7.500 lei și 15.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 50.000 și 100.000 de lei pentru persoanele juridice.