Premieră în plan local: Clujul pipăit, mirosit şi ascultat

Premieră în plan local: Clujul pipăit, mirosit şi ascultat
Un prim proiect local ce și-a propus crearea unui traseu turistic pentru persoane nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere în centrul istoric al oraşului se desfăşoară în prezent la Cluj.

Beneficiarii proiectului numit Terra Mirabilis sunt tinerii (sau mai puțin tinerii) nevăzători sau cu dizabilități de vedere din țară și străinătate care doresc să viziteze municipiul Cluj-Napoca și să cunoască aspectele istorice, multiculturale și multietnice ale acestuia.

Traseul a fost conceput de Asociația Babilon Travel împreună cu un grup informal, compus din patru tineri entuziaști, printre care se numără un tânăr nevăzător și unul cu oportunități sociale reduse. În vederea realizării ghidului turistic adaptat nevoilor nevăzătorilor, în cadrul proiectului a fost realizat suportul material menit să documenteze traseul și s-au calificat voluntari capabili să însoțească în siguranță persoanele sau grupurile de nevăzători pe acest traseu.

"Am făcut acest proiect din dragostea pentru călătorie şi din dorinţa de a-i ajuta pe alţii, pornind de la nevoile celor cu deficienţe de văz. S-au ocupat un număr de 17 voluntari, cu şi fără deficienţe de vedere, capabili să-i însoţească şi să ofere informaţiile de care e nevoie, folosind limbajul propriu celor cu deficienţe de vedere. Aş fi vrut să introduc şi Sinagoga, însă organizatorilor li s-a părut cam excentric, dar pe viitor doresc să fac acest lucru, pentru ca traseul să fie cât mai multicultural. În aceste trasee, cei cu deficienţe de vedere pot intra în contact cu cultura Clujului pipăind sculpturi, inscripţii în relief şi alte exponate care nu prezintă riscul de a fi deteriorate", a declarat Gabriel Nagy, coordonatorul proiectului.

Suportul material este format din ghiduri turistice, hărți și materiale informative și promoționale, care permit unei persoane sau unui grup de persoane cu dizabilități de vedere, din țară sau străinătate, să parcurgă în siguranță un traseu de vizitare a Clujului care cuprinde cele mai reprezentative obiective turistice, monumente și lăcașuri de cult și care scoate în evidenţă dimensiunea multiculturală și multietnică a orașului. Creat în limbile română și engleză, suportul a fost realizat în formate potrivite persoanelor cu dizabilități de vedere, adică ghiduri audio, materiale tipărite cu caractere mari. De asemenea aceste materiale sunt disponibile și în format digital (MP3 și PDF).

Ghidul turistic poate fi parcurs în două, maxim trei ore, cu o pauză la mijloc, şi începe din Piaţa Avram Iancu, unde se vizitează Catedrala şi Muzeul aferent. În continuare, se trece pe la Teatrul Naţional, Bastionul Croitorilor şi Biserica Reformată Calvină de pe Kogălniceanu, următorul popas important fiind Piaţa Unirii, unde participanţii  se opresc la Catedrală, la statuia lui Matei Corvin şi la vestigile arheologice. După vizitarea acestora, grupul îşi continuă deplasarea spre Palatul Banffy, Muzeul de Farmacie, Muzeul Etnografic şi Piaţa Muzeului, parcursul culminând cu Clădirea Casino.

Traseul este unul fascinant nu doar pentru participanţii la proiect, ci şi pentru voluntarii implicaţi, care şi-au rupt din timpul liber pentru a se putea ocupa de coordonarea "turiştilor".

"Chiar dacă am probleme de vedere, a fost foarte interesant să-i cunosc pe cei pe care i-am însoţit în traseul uristic. Mi-a plăcut pentru că am învăţat ceva nou şi nu am mai vizitat atâtea locuri deodată. Îmi place ceea ce fac şi am renunţat la unele lucruri pe care le făceam după şcoală pentru a mă ocupa de ghidul turistic", a spus Alin Mureşan, un voluntar de 14 ani cu deficienţe de vedere.

Proiectul Terra Mirabilis, prin obiectivele stabilite, și-a propus să pună bazele unor viitoare schimburi naționale și internaționale de tineri nevăzători sau cu dizabilități de vedere și să sprijine acțiunile programului „Cluj-Napoca: Capitala Europeană a Tineretului 2015" și de asemenea proiectul „Cluj-Napoca: Capitala Culturală Europeană 2021".

Proiectul este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, prin Centrul de Informare Turistică al municipiului Cluj-Napoca.

Comenteaza