Foto Premiile imobiliarelor de RAHAT din Cluj-Napoca

Căși sociale acum, o iniţiativă civic-activistă ce urmăreşte problematizarea locuirii sociale în oraşul Cluj-Napoca, a organizat o campanie împotriva dezvoltării imobiliare pentru profit. Clujenii au propus exemple de imobile hidoase, iar apoi le-au ales pe cele mai urate.

''După o săptămâna de acțiuni din cadrul Protest - Dezvoltarea imobiliară pentru profit ne sufocă! Vrem locuințe sociale!, a venit momentul decernării Premiului Imobiliarelor de Rahat. Le-am atribuit pe baza numărului de like-uri, comentarii și distribuiri pe sau de pe grupuri publice și pagini de facebook. Metoda pare să fie aleatorie, precum a părut să fi fost și nominalizarea. Important pentru noi a fost să ilustrăm procese mai largi și să contribuim la conștientizarea unor probleme sistemice din orașul nostru. Ele sunt legate de transformarea locuirii în obiect de investiție, de competiția dezvoltatorilor imobiliari pentru acumulare de capital, precum și de susținerea acestor procese prin politica de locuire și dezvoltare urbană a statului/primăriei. Efectele sunt vizibile: creșterea exorbitantă a prețurilor la locuințe în Cluj-Napoca. Este important să înțelegem cauzele ca parte din fenomenul numit financializarea locuirii.

Campania noastră de o săptămâna sub egida inițiativei europene Housing Action Week s-a încheiat.
Dar scrisoarea către consilierii locali și parlamentari clujeni poate să fie distribuită în continuare: https://petitie.web.app/vrem-locuinte-sociale-cluj...Nominalizări sau premieri similare ca ale noastre pot fi continuate de oricine dorește. Lupta pentru un oraș pentru oameni, nu pentru profit, va trebui să continue până când problemele semnalate vor persista. Dacă nu vă place ce se întâmplă în orașul vostru, faceți-vă auzită vocea. Împreună împotriva dezvoltării imobiliare pentru profit. Împreună pentru locuințe accesibile ca preț pentru toți. Împreună pentru mai multe locuințe sociale!  Ne vedem la următorul protest! European Action Coalition for the Right to Housing and to the City'', transmit cei de la Casi sociale Acum.

Comenteaza