Preşedintele Judecătoriei Turda, cercetat de CSM

Preşedintele Judecătoriei Turda, cercetat de CSM
Magistratul Horia Ovidiu Tocan este acuzat de Inspecţia Judiciară a CSM că a judecat mai multe cauze, deşi s-a aflat într-o situaţie de conflict de interese şi că nu a respectat Codurile de procedură civilă şi penală în mai multe procese.

Judecătorul Horia Ovidiu Tocan este acuzat de inspectorii judiciari de abateri disciplinare şi riscă sancţiuni în cazul în care va fi găsit vinovat. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) arată că Tocan este cercetat pentru abateri expres precizate în articolul 99 al Legii nr. 303/2004, literele a şi h, respectiv "încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii", precum şi "exercitarea funcţiei, inclusiv nerespectarea normelor de procedură, cu rea-credinţă sau din gravă neglijenţă, dacă fapta nu constituie infracţiune".

Horia Ovidiu Tocan a fost avocat timp de mai mulţi ani, după care în anul 2008 a devenit judecător. Până în 2010 a fost judecător în cadrul Judecătoriei Gherla, iar de atunci este preşedinte al Judecătoriei Turda. Conform declaraţiei de avere din 2011, judecătorul are împreună cu soţia sa un apartament în Cluj-Napoca, un autoturism Renault Fluence, cumpărat în 2010, şi venituri din salarii, soţia sa fiind salariată ca medic rezident la un spital din Cluj. În declaraţia de avere semnată în 25 mai 2011, judecătorul arată salariul pe care îl avea la Judecătoria Gherla, respectiv 33.968 de lei anual. În declaraţia de interese nu este completată nici o rubrică. În schimb, într-o altă declaraţie ce viza funcţiile juridice ale rudelor sale, judecătorul a menţionat că Eugenia Tocan, rudă de gradul I, este avocat în Baroul Cluj. Eugenia Tocan este mama judecătorului, iar potrivit legii, acesta nu poate judeca o cauză în care una din părţi e reprezentată de ruda sa.

Preşedintele Judecătoriei Turda nu a putut fi contactat telefonic pentru a-şi face cunoscut punctul de vedere cu privire la cercetarea pe care o face Inspecţia Judiciară a CSM. "Domnul preşedinte nu este în instanţă şi nu pot să vă dau numărul său de mobil", a spus un angajat al Judecătoriei Turda. Mugurel Oprescu, vicepreşedintele judecătoriei şi purtător de cuvânt al instituţiei, nu a putut să dea detalii despre motivele pentru care este cercetat Horia Ovidiu Tocan. "Este sesizată Secţia pentru judecători a CSM. Ei vor decide dacă există abateri disciplinare", a spus judecătorul Oprescu.

Reprezentanţii Inspecţiei Judiciare spun că au sesizat Secţia pentru judecători din cadrul CSM cu acţiunea disciplinară împotriva judecătorului Tocan în data de 7 iunie. "În ceea ce priveşte abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 lit. a) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, constând în «încălcarea prevederilor legale referitoare la declaraţiile de avere, declaraţiile de interese, incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii», s-a reţinut că domnul judecător Tocan Horia Ovidiu a încălcat dispoziţiile legale privind incompatibilităţile prevăzute pentru magistraţi în mai multe cauze, fiind astfel ştirbită aparenţa de imparţialitate obiectivă, garanţie a dreptului la un proces echitabil.

Astfel, în conformitate cu dispoziţiile art. 5 alin. 2 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată şi modificată, judecătorii sunt obligaţi să se abţină de la orice activitate legată de actul de justiţie în cazurile care presupun existenţa unui conflict între interesele lor şi interesul public de înfăptuire a justiţiei sau de apărare a intereselor generale ale societăţii, cu excepţia cazurilor în care conflictul a fost adus la cunoştinţă, în scris, colegiului de conducere al instanţei şi s-a considerat că existenţa conflictului de interese nu afectează îndeplinirea imparţială a atribuţiilor de serviciu", a arătat pentru ZIUA de CLUJ inspectorul judiciar Tamara Manea. În ceea ce priveşte a doua abatere, "s-a reţinut că domnul judecător Tocan Horia Ovidiu a soluţionat mai multe cauze cu nerespectarea normelor imperative înscrise în Codul de procedură civilă şi Codul de procedură penală referitoare la desfăşurarea procesului în faza cercetării judecătoreşti", a completat inspectorul Manea. Primul termen de judecată va avea loc în 5 septembrie, iar judecătorul Tocan va putea ataca decizia la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tocan trebuia să se abţină, spun inspectorii judiciari

Judecătorii pot fi recuzaţi (îndepărtaţi de la judecată) în situaţiile prevăzute de lege şi au obligaţia de a se abţine de la judecată în situaţia în care sunt conştienţi că se află în unul dintre cazurile de recuzare. Iată câteva dintre motivele pentru care un judecător ar trebui să se abţină de la a judeca o cauză: când el, soţul său sau rudele au vreun interes în judecarea pricinii, când este soţ sau rudă cu avocatul unei părţi din proces sau dacă a primit de la una din părţi daruri sau făgăduieli de daruri ori altfel de îndatoriri. Toate motivele pentru abţinere sunt enumerate în Codul de procedură civilă, la articolul 27.

 

 

Etichete
Comenteaza