Prima sincopă în procesul lui Apostu: toţi martorii au absentat la audieri

Prima sincopă în procesul lui Apostu: toţi martorii au absentat la audieri
Mai mulţi şefi din Primăria Cluj-Napoca au fost aşteptaţi ieri la audieri în dosarul lui Sorin Apostu, însă nici unul din cei 11 martori nu s-a prezentat la Curtea de Apel Mureş.

Martorii citaţi pentru termenul de ieri, majoritatea angajaţi ai primăriei clujene, nu s-au deplasat la Mureş, unde erau aşteptaţi pentru audieri în dosarul fostului lor şef, Sorin Apostu. Este pentru prima oară când martorii citaţi în acest dosar nu se prezintă la termen, situaţie care coincide cu schimbarea judecătorului care conduce şedinţele. Între absenţii de ieri se află Virgil Poruţiu, directorul tehnic al primăriei, Corin Ciuban, şefa Direcţiei Urbanism şi Dacia Crişan, fost director al Serviciului Patrinoniu. Lista este completată de câţiva consilieri locali, dar şi de alţi şefi de servicii din Primăria Cluj-Napoca. Judecătoarea Floare Găzdac, magistratul care a preluat cazul după cererea de abţinere a colegei sale, Mihaela Creţu, a decis să îi reciteze pe martori, atât prin fax, la primărie, cât şi la domiciliile lor. Teoretic, cei 11 martori sunt aşteptaţi la Curtea de Apel joi, la ora 9.

În sala de judecată au fost prezenţi, în schimb, cei trei inculpaţi rămaşi în dosar: Sorin Apostu, în stare de arest preventiv, soţia sa, Monica Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia, judecaţi în stare de libertate. Gheorghiţă Mateuţ, avocatul lui Sorin Apostu, a solicitat instanţei să îl reaudieze pe Liviu Neag, directorul Regiei Autonome de Transport Urban Cluj (RATUC), pentru a fi întrebat dacă fostul primar i-a solicitat expres să încheie un contract de asigurare a parcului auto al regiei cu firma Aspaziei Droniuc. Amintim că, audiat fiind de judecătoarea Mihaela Creţu, Liviu Neag a spus că Apostu i-a recomandat-o pe Droniuc. Totodată, apărătorul fostului primar a cerut instanţei să solicite regiei amintite mai sus să pună la dispoziţie lista cu membrii comisiei de licitaţie pentru asigurarea parcului auto. O a treia solicitare vizează audierea denunţătoarei Aspazia Droniuc, condamnată deja la 3 ani de închisoare cu suspendare, pedeapsa fiind cumulată din dosarul lui Sorin Apostu şi al fostului vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Cluj, Radu Bica. Aspazia Droniuc, femeia care a dat declaraţii la Direcţia Naţională Anticorupţie şi împotriva lui Radu Bica, acesta fiind condamnat la 5 ani de închisoare pentru luare de mită de către Curtea de Apel Cluj, nu s-a prezentat niciodată, în nici unul din cele două procese, în faţa instanţei. Mai mult, avocaţii celorlalţi inculpaţi din dosarul lui Apostu spun că aceasta a dat declaraţii, „în secret", la DNA. Droniuc, care şi-a recunoscut vinovăţia atât în dosarul lui Bica, precum şi în cel al fostului primar al Clujului, ar urma să apară în faţa judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la recursul făcut de fostul vice al CJ Cluj. Avocatul Gheroghiţă Mateuţ a invocat acest aspect pentru a obţine aducerea Aspaziei Droniuc în faţa Curţii de Apel Mureş, pentru o confruntare. Instanţa se va pronunţa asupra cererilor făcute de apărătorul lui Apostu, joi, 20 septembrie.

Tot ieri, Călin Stoia, a cerut, din nou, să i se ridice interdicţia de a se întâlni cu trei persoane care au dat declaraţii de martor în cazul său: Olga Ionuţiu, Andreea Tohotan şi Nicolae Pop Baldi. „Doamna Ionuţiu este colaboratoarea mea de 15 ani, avem birourile unul lângă altul şi nu pot să mă duc la birou pentru că ea este acolo. Sunt într-o situaţie foarte complicată din punct de vedere al modului în care îmi trăiesc viaţa; eu nu ştiu câţi bani am, nu pot să mă duc la birou de un an. Efectiv nu pot să merg la muncă", s-a plâns Stoia, om de afaceri care controlează mai multe firme, dar care deţine şi funcţia de director general al companiei Brantner Vereş SA. Călin Stoia a mai făcut o cerere pentru ridicarea interdicţiei de a se întâlni cu Ionuţiu şi Tohotan, însă instanţa a respins-o.

Sorin Apostu îşi încearcă, din nou, şansa de a fi pus în libertate, după 10 luni de arest, avocatul său formulând o nouă cerere de liberare sub control judiciar. Apărătorul său a invocat faptul că, în opinia sa, au fost audiaţi deja martorii principali, prin urmare nu se poate vorbi despre riscul de a-i influenţa. „Există riscul ca arestarea preventivă să devină o pedeapsă anticipată, ceea ce e inandmisibil", a arătat Mateuţ, amintind şi faptul că Sorin Apostu şi-a dat demisia din funcţia de primar, prin urmare nu se mai poate invoca faptul că eliberarea sa ar duce la un sentiment de tulburare şi îngrijorare în rândul comunităţii. „Doresc să pun în discuţie motivele personale care justifică punerea mea în libertate: am doi copii minori, sunt o persoană cunoscută în Cluj, fiind şi profesor universitar, şi cred că după 10 luni este justificată prezenţa mea în familie şi în comunitate. După 10 luni, starea mea de sănătate se deteriorează, martorii nu au declarat nimic împotriva mea, deci nu am cum să-i influenţez. Întoarcerea mea acasă, întrucât nu mai am nici o funcţie publică şi nici nu îmi mai doresc aşa ceva, nu cred că ar tulbura liniştea şi ordinea publică", şi-a susţinut Apostu cauza în faţa judecătoarei Curţii de Apel Mureş. Procurorul DNA s-a opus cererii de eliberare, iar instanţa va pronunţa o hotărâre joi, decizia fiind atacabilă la ÎCCJ. 7

Martorii citaţi pentru ziua de joi:

Szabo Mihai Călin
Virgil Poruţiu - director tehnic Primăria Cluj-Napoca
Corina Ciuban - director Urbanism Primăria Cluj-Napoca
Dacia Crişan - fost director Patrimoniu Primăria Cluj-Napoca
Somody Gyula - fost consilier local UDMR
Mihaela Oana Şimon
Ioan Bogdan - şef serviciu Financiar-Salarizare Primăria Cluj-Napoca
Mirela Mărincean - şef serviciu Direcţia Tehnică - Siguranţa Circulaţiei Rutiere Primăria Cluj-Napoca
Marius Emil Coroş
Constantin Tomoş - consilier local PDL
Claudia Anastase - consilier local USL

 

Comenteaza