Primar judecat la Cluj pentru că aproviziona un centru social de la magazinul soţiei

Primar judecat la Cluj pentru că aproviziona un centru social de la magazinul soţiei
Vicepreşedintele Asociaţiei Comunelor din România, Sandu Bercean, care ocupă şi fotoliul de primar al comunei sălăjene Meseşenii de Jos, aşteaptă sentinţa Curţii de Apel Cluj, fiind judecat pentru conflict de interese.

Primarul comunei Meseşenii de Jos, Sandu Bercean, de la PSD, a fost trimis în judecată în februarie 2013 de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, sub acuzaţia de conflict de interese. Bercean şi-a angajat fiica, Alexandra Lorena Filip, în funcţia de consilier personal şi a achiziţionat produse alimentare de la cele două magazine deţinute de soţia sa pentru a aproviziona un centru de asistenţă socială pentru copiii nevoiaşi din comună. Sandu Bercean se află la al treilea mandate de primar şi a fost ales de curând în funcţia de secretar al PSD Sălaj. Primarul spune că nu a făcut decât să ajute nişte copii nevoiaşi, cărora le-a oferit două mese pe zi la un cost minim, folosind produse din magazinul soţiei sale.

Procesul lui Bercean a început în 25 februarie 2013, la Curtea de Apel Cluj. Ieri a avut loc un nou termen în dosar, însă procesul s-a amânat pentru că a lipsit apărătorul primarului, acesta fiind nevoit să plece la Bucureşti, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. "Este un proces fără parte vătămată, fără prejudiciu. Nu ştiu cine mi-a făcut plângere, în rechizitoriu nu apare nici o informaţie în această privinţă. Dacă a asigura două mese pe zi, cu 7 lei, pentru nişte copii nevoiaşi, de la o firmă care este, într-adevăr, în incompatibilitate, constituie infracţiune, nu ştiu ce să mai spun. Avem în comună un centru unde vin aproximativ 35 de copii cărora le-am asigurat două mese pe zi- trei feluri la amiază şi cină- cu un cost de 7 lei pe persoană. Acum avem două centre, făcute din fonduri europene, pentru că în comună aproximativ 20% din cetăţeni sunt plecaţi la muncă, în străinătate, iar copiii lor sunt într-o situaţie de risc de abandon şcolar şi au situaţie financiară grea. În momentul de faţă nu găsesc o firmă care să furnizeze la acest preţ alimentele care le sunt necesare", a declarat primarul Bercean pentru ZIUA de CLUJ. Primarul din Meseşenii de Jos spune că achiziţiona de la magazinul soţiei sale carne de pui, lapte, pâine şi alte alimente la preţuri foarte mici. "La suma de 126.000 de lei, chletuită în 6 ani, s-a stabilit că am avut un beneficiu de 1.300 de lei. Asta e marea afacere din cazul meu penal. În 6 ani acei copii nu au avut toxiinfecţie alimentară şi au avut două mese, zilnic", a replicat primarul.

A doua acuzaţie a procurorilor este că Bercean şi-a angajat fiica în calitate de consilier personal. Tânăra a lucrat la Primăria comunei Meseşenii de Jos timp de 3 ani, renunţând la această funcţie în 2012. La alegerile locale din iunie 2012, Alexandra Lorena Filip a câştigat un mandat de consilier judeţean din partea USL. "Foarte multe proiecte pentru comună am reuşit să le fac prin parteneriate externe. Pe fiica mea am angajat-o ca să mă ajute pe proiectele pe fonduri europene. A fost profesoară la un liceu din Zalău şi a lăsat catedra pentru un salariu mai mic. Ca primar, poţi să-ţi alegi consilier persoana cea mai de încredere. Nu a fost funcţionar public, nu avea atribuţii executive, urmărea implementarea proiectelor. De un an sunt chinuit cu acest proces. Ştiu ce înseamnă să nu ai, pentru că am crescut într-o familie modestă. Dacă am ajutat 30 de copii să nu ajungă cu probleme şi i-am asistat social şi voi fi condamnat, nici atunci nu îmi pare rău că i-am ajutat. Am vrut să fac o administraţie pentru oameni. Legile sunt uşor de interpretat la noi", s-a plâns Sandu Bercean.

Conflictul de interese, infracţiune prevăzută de Codul penal, se referă la "fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusive, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă".

Comenteaza