Primii doi candidaţi pentru Arhiepiscopia Alba-Iuliei vor fi desemnaţi peste câteva ore, la Cluj

Primii doi candidaţi pentru Arhiepiscopia Alba-Iuliei vor fi desemnaţi peste câteva ore, la Cluj
Primii doi candidaţi pentru scaunul de arhiepiscop ortodox al Alba-Iuliei vor fi desemnaţi astăzi în şedinţa Sinodului Mitropolitan al Clujului, care a început de la ora 17, la reşedinţa mitropolitană din Cluj-Napoca.

La şedinţă, care va fi prezidată de arhiepiscopul Andrei Andreicuţ, participă ierarhii din Eparhiile de pe cuprinsul Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Conform reprezentanţilor Arhiepiscopiei Clujului, pentru rangul de arhiepiscop al Alba-Iuliei sunt eligibili 9 ierarhi.

De precizat că potrivit noilor prevderi ale Statutului Bisericii Ortodoxe Române, la alegerea pentru rangul de arhiepiscop vor putea candida doar „episcopii eparhioţi, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari şi arhiereii-vicari, care au vârsta de cel puţin 35 de ani, sunt doctori sau licenţiaţi în teologie şi s-au distins prin dragoste faţă de Dumnezeu şi Biserică, viaţă curată, cultură teologică, demnitate eclesială, zel misionar şi simţ gospodăresc", nu şi arhimandriţii şi preoţii văduvi prin deces, cum era prevăzut în vechea formă a prevederii respective ale Statutului.

Este de aşteptat ca şedinţa Sinodului Mitropolitan al Clujului de astăzi să dureze aproximativ două ore.

Ierarhii vor desemna doi candidaţi, prin vot secret, urmând ca mâine să se consulte şi cu membrii Adunării Eparhiale a Alba-Iuliei, formată din clerici şi credincioşi, la care se adaugă directorul Facultăţii de Teologie Ortodoxă respectiv directorul Seminarului Teologic Ortodox din Alba-Iulia. După consultări mai poate fi adăugat un candidat, iar lista va fi transmisă Sfântului Sinod, care poate completa la rândul său lista cu încă un nume.

Şedinţa Sfântului Sinod în care va fi ales noul arhiepiscop al Alba-Iuliei va avea loc săptămâna viitoare.

 

 

Comenteaza