Primul român condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

Primul român condamnat la închisoare cu executare pentru zădărnicirea combaterii bolilor

S-a dat şi prima condamnare la închisoare pentru nerespectarea regulilor din pandemie în România. Un bărbat a fost condamnat la un an de închisoare cu executare după ce, în primăvară, a fugit din spital înainte să afle rezultatul testului COVID. El a fost găsit vinovat de zădărnicirea combaterii bolilor.

Strugurel Matei are 36 de ani și are domiciliul în comuna Grebănu, județul Buzău. În aprilie, s-a simțit rău și s-a dus la spital. Pentru că avea simptome specifice COVID-19 a fost consultat, izolat și testat. Până la urmă, diagnosticul pus de medici a fost TBC, nu COVID-19. Bărbatul nu a așteptat însă rezultatul testului pentru depistarea noului coronavirus și a fugit din spital.

„În ziua de 20 aprilie, polițiștii au fost sesizati de către un cadru medical al unei unități spitalicești din Buzău cu privire că un pacient cu simptomatologie specifică noului coronavirus care era în așteptarea testului pentru diagnosticare ar fi părăsit incinta spitalului fără încuviințarea medicilor. La scurt timp de la primirea sesizării, polițiștii au găsit persoana căutată în comuna Cochirleanca. Față de acesta au fost demarate cercetări sub coordonarea Parchetului pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor”, transmite IPJ Buzău.

Dosarul penal a ajuns în instanță. Cum bărbatul nu s-a prezentat la niciun termen, judecătorul a decis condamnarea acestuia.

Ștefan Boroș, purtător de cuvânt la Judecătoria Buzău: „Este indiferent dacă testul a fost pozitiv sau negativ. Domnul trebuia să respecte decizia de spitalizare. Pentru că nu s-a prezentat la judecată, nu s-a putut lua acordul acestuia cu privire la munca în folosul comunității, care este o condiție pentru a se dispune suspendarea sau amânarea pedepsei.”

Hotărârea instanței poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile. În urmă cu două luni, Judecătoria Buzău a mai dat o sentință de condamnare de 6 luni de muncă în folosul comunității pentru un alt bărbat suspect de COVID-19, care fugise din spitalul județean fără acordul medicilor.

Comenteaza