Probă diferenţiată la simulările de Bac

Probă diferenţiată la simulările de Bac
Liceenii din judeţul Cluj au început ultimul „antrenament" înainte de examenul de Bacalaureat. Ei au susţinut luni testul de Limba şi Literatura Română diferenţiat, iar marţi ei susţin examenul proba obligatorie a profilului.

5.000 de elevi de clasa a XII-a din judeţul Cluj au intrat, ieri, în febra simulărilor. Ei au dat prima probă a simulărilor examenului de Bacalaureat - testul de Limbă şi Literatură Română. La Cluj a fost schimbată şi ordinea probelor.

Potrivit unei măsuri luate de Ministerul Educaţiei, în acest an, proba de Limba Română la Bacalaureat se va da diferenţiat. Astfel, elevii de la profil real vor primi alte subiecte faţă de cei de pe filiera umanistă. "E o noutate în acest sens şi la simulări. Elevii au avut subiecte diferenţiate la proba de Limba şi Literatura Română. Am vrut o simulare completă. Subiectele s-au făcut în conformitate cu metodologia care se va aplica şi la examenul de Bacalaureat", a explicat inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus.

Potrivit oficialilor ISJ Cluj, subiectele de Limba Română au fost create de o comisie de dascăli, la nivel judeţean.

Pentru filiera teoretică - profil umanist şi filiera vocaţională - profil pedagogic, subiectul 1 a constat într-o analiză a unui text liric la prima vedere - "Ţara", a lui Nichita Stănescu. Elevilor li s-a cerut să redacteze un text de tip argumentativ de 150 - 300 de cuvinte despre modul în care lecturile te ajută să cunoşti lumea, iar pentru ultima parte a simulării la Limba Română, liceenii clujeni au avut de redactat un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-o comedie studiată.

În cazul elevilor clujeni care urmează cursurile profilului real, dar şi pe filiera tehnologică şi vocaţională, cu excepţia profilului pedagogic, subiectul 1 - a constat într-o analiză a unui text liric la prima vedere - "Pribeagul" a lui Şt. O. Iosif. La subiectul 2 liceenii au avut de redactat un eseu argumentativ despre influen?a mediului în formarea caracterului unui tânăr, iar la ultima parte a probei de Limba şi Literatura Română au avut de scris un eseu în care să prezinte relaţia dintre două personaje dintr-un text narativ studiat.

La nivelul judeţului Cluj a fost schimbată şi ordinea probelor. "Proba de Limba Maternă - Maghiară şi Germană în cazul nostru - se va derula ultima, în cursul zilei de joi. Colegii noştri ne-au solicitat această modificare", a punctat Cuibus.

În cursul zilei de azi se derulează proba obligatorie a profilului, iar mâine se va derula examenul la alegere a profilului şi specializării. Simulările din Cluj se derulează în 68 de centre de examen, iar lucrările vor fi corectate în 5 centre de evaluare - 3 în Cluj-Napoca, 1 pentru zona Dej-Gherla şi 1 pentru zona Turda-Huedin.

"E o săptămână foarte grea pentru elevi şi foarte importantă, atât pentru noi cât şi pentru ei. E important să avem o evaluare înainte de proba finală - examenul de Bacalaureat. Sperăm să creştem cu 8 - 10 procente peste rezultatele obţinute la sesiunea de Bacalaureat din 2012", a conchis inspectorul general al ISJ Cluj. În total, la nivelul judeţului vor fi corectate 20.000 de lucrări.

 

Etichete
Comenteaza