Probleme majore la partea grafică a planului urbanistic al Clujului, spun specialiştii
- Scris de Mihaela Ursan
- 11 Noi 2011, 16:32
- Eveniment
- Ascultă știrea
Planul Urbanistic General al Clujului este bine fundamentat, dar problemele majore apar la partea grafică a acestuia, consideră specialiştii consultaţi de ziuadecj.ro. Acest lucru ar putea împiedica obţinerea avizului de la cadastru.
Geograful Titus Man a dat şi un exemplu. "Pe planşele PUG se află şi o descongestionare a drumului din Floreşti, care se referă la o porţiune din zona Cora, în timp ce primăria Floreşti are o finanţare pentru un alt drum care merge peste Someş şi iese undeva în capătul străzii Donath, iar acest lucru nu rezolvă practic nimic", spune Man. Acesta susţine că limitele se suprapun şi că ar fi atipic dacă cei de la cadastru ar da aviz pentru aşa ceva.
Man a menţionat şi că locuitorii Clujului nu au suficient spaţiu verde. El este de părere că, dacă excludem Făgetul, locuitorii din Cluj nu dispun de suficient spaţiu verde care trebuie să fie de 20 metri pătraţi pe cap de locuitor. Pentru rezolvarea acestei situaţii s-ar putea planta centuri de copaci sau perdele.
"Un prim pas în soluţionarea problemelor din acest Plan Urbanistic ar fi reactualizarea studiului de trafic pentru a putea aplana cumva situaţia parcărilor sau a transportului în comun, ceea ce ar duce şi la o posibilitatea de a reamenaja spaţiile verzi din oraş", a menţionat Titus Man.
Profesorul de geografie a precizat, însă, că această analiză a facut-o în baza documentelor pe care le poate accesa populaţia pe site-ul primăriei.
"Există o ruptură clară atunci când elementele din teren sunt transpuse pe planşele PUG", susţine geograful Titus Man.
Contactat de către ziuadecj.ro, Eugen Pănescu, unul dintre arhitecţii şi proiectanţii PUG a declarat că nu ţine de competenţa sa să facă publice documentele care apar pe site-ul municipalităţii. "Noi predăm regulat toate variantele actualizate ale planşelor, dar nu răspundem de acele documente pe care le face publice primăria", a spus Pănescu.
Planul Urbanistic General este un proiect care face parte din programul de amenajare a teritoriului si de dezvoltare a localitatilor ce compun unitatea teritorial-administrativa de baza. Planurile Urbanistice Generale cuprind analiza, reglementari si regulament local de urbanism pentru intreg teritoriul administrativ al unitatii de baza. In acelasi timp, planul urbanistic general stabileste norme generale, pe baza carora se elaboreaza mai apoi in detaliu, la scara mai mica, planurile urbanistice zonale si apoi planurile urbanistice de detaliu.