Procesul Bode vs UBB, în cazul scandalului de plagiat, a fost amânat. Curtea de Apel Cluj a fixat o un nou termen

Procesul Bode vs UBB, în cazul scandalului de plagiat, a fost amânat. Curtea de Apel Cluj a fixat o un nou termen

Curtea de Apel Cluj a amânat pentru luna mai judecarea recursului Ministrului de Interne, Lucian Bode, în procesul cu Universitatea Babeș-Bolyai, care a declarat lucrarea sa de doctorat ca fiind "profund viciată".

Lucian Bode a înaintat recurs după ce Tribunalul Sălaj i-a respins cererea de anulare a hotărârii Comisiei de Etică a Universității „Babeș-Bolyai”, care a concluzionat că teza sa de doctorat ar fi „profund viciată”.

Curtea de Apel Cluj a judecat, miercuri, recursul depus în luna ianuarie. Instanța a decis amânarea cauzei pentru a permite soluționarea unei cereri de recuzare. Un nou termen a fost fixat pentru data de 5 mai.

Solutia pe scurt: Amână soluţionarea recursului la data de 03.05.2023, ora 9:00, sala 146, în vederea soluţionării cererii de recuzare.

Ministrul Lucian Bode e acuzat că și-ar fi plagiat lucrarea de doctorat și că ar fi obținut titlul de doctor la UBB pe nedrept. În acest caz, comisia de etică a universității a hotărât, după analiza lucrării, că teza ministrului este „profund viciată”.

Jurnalista Emilia Șercan a fost cea care a sesizat că lucrarea ministrului Bode ar fi plagiată. Aceasta a analizat întreaga teză și a constatat că ar exista „forme rudimentare de plagiat, adică plagiatul de tip copy-paste”, a explicat aceasta într-un interviu acordat Euronews.

De asemenea, Comisia de etică a UBB a analizat lucrarea și a ajuns la concluzia că există abateri de la normele de citare. Conform Hotărârii nr. 10/13.12.2022 emisă de comisie, ministrul Lucian Bode ar fi plagiat prin preluare de text. Ar fi tradus din engleză în română paragrafe întregi și le-ar fi scris cuvânt cu cuvânt, fără să citeze corect sursele.

Reamintim că, în 17 ianuarie, Tribunalul Sălaj respingerea cererea ministrului Bode de suspendare a hotărârii Comisiei de etică a UBB.

Soluția pe scurt: Respinge ca nefondată cererea de supendare a executării Hotărârii nr.10/13.12.2022 a Comisiei de etică din cadrul U.B.-B. formulată de reclamantul B. L. N. în contradictoriu cu pârâta U. B.-B.. Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se va depune la Tribunalul Sălaj. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, azi 17.01.2023.

Comenteaza