Procesul Casa Rom, amânat pentru soluţionare amiabilă

Procesul Casa Rom, amânat pentru soluţionare amiabilă
Tribunalul a dat un nou termen în litigiul dintre societate şi primărie, pentru ca ambele părţi să găsească o soluţie de realizare a ansamblului de locuinţe din Borhanci.

Judecarea procesului de contencios administrativ dintre societatea Casa Rom şi Consiliul Local (CL) Cluj-Napoca a fost amânată pentru luna septembrie, pe motiv că “nu s-a reuşit finalizarea tratativelor în vederea soluţionării pe cale amiabilă a prezentului litigiu”. Casa Rom acuză primăria că nu a viabilizat terenul, iar reprezentanţii municipalităţii spun că firma tergiversează demararea construcţiei ansamblului din Borhanci.

 

Societatea Casa Rom, cu care primăria are încheiat un contract pentru construirea de locuinţe, a atacat două hotărâri de CL emise în 2009 în două dosare de contencios administrativ care, ulterior, au fost conexate. Prima hotărâre, HCL 137/2009, a obligat Casa Rom ca, în termen de o lună de la emiterea ei, să depună documentaţia completă în vederea obţinerii autorizaţiei de construcţie pentru faza I din proiectul ansamblului rezidenţial Borhanci. în caz contrar, s-a stabilit ca sancţiune reducerea suprafeţei concesionate cu 11 hectare. Ulterior, HCL 237/2009 a constatat că nu s-a depus documentaţia, a redus suprafaţa concesionată şi a stabilit un alt termen de şase luni pentru depunerea documentaţiei urbanistice pentru suprafaţa de 25 de hectare rămasă în urma diminuării.

 

Fiecare dintre părţi dă vina pe cealaltă pentru neîndeplinirea obligaţiilor din contractul semnat în 1999. împuterniciţii Casa Rom acuză CL că a modificat contractul unilateral, fără să negocieze cu societatea, şi că a predat terenul fără a fi viabilizat. “Fără viabilizarea zonei, nu ne puteam executa lucrările de construcţie”, se arată în plângerea firmei. De asemenea, cei de la Casa Rom dau vine pe birocraţie pentru întârzieri. “Am obţinut aviz sanitar, de securitate la incendiu, acord de branşament de la Electrica, aviz Romtelecom, însă nu s-a reuşit obţinerea celorlalte acorduri şi avize prevăzute în certificatul de urbanism, procedura fiind complicată şi stufoasă, având în vedere amploarea lucrărilor ce urmau a fi executate”, se menţionează în acţiunea depusă la Tribunal.

 

Pe de altă parte, reprezentanţii primăriei au precizat că în 2006, după ce au încercat fără succes revocarea contractului din lipsa banilor pentru viabilizare, “reclamanta (Casa Rom – n.red.) a propus predarea unor parcele de teren neviabilizate, urmând ca societatea să realizeze prin fonduri proprii infrastructura”. Ca urmare a acestui lucru, municipalitatea a emis apoi HCL-urile prin care a impus anumite termene şi condiţii. “Intenţia autorităţii deliberative a fost de a nu tergiversa realizarea de către reclamantă a proiectului imobiliar”, se arată în răspunsul primăriei.

 

11 ani

 

au trecut de la semnarea, în 1999, a contractului dintre Casa Rom şi Primăria Cluj-Napoca, pentru realizarea unui ansamblu imobiliar în zona Borhanci.

 

Comenteaza