Procesul împotriva crematoriului, pierdut pentru că primăria s-a erijat în instanţă

Procesul împotriva crematoriului, pierdut pentru că primăria s-a erijat în instanţă
Consiliul Local a decis, din putere proprie, să revoce hotărârea prin care a dat undă verde asocierii cu firma care urma să construiască un crematoriu în cartierul Mănăştur, în loc să lase justiţia să-şi facă datoria, arată Tribunalul Cluj.

Consiliul Local (CL) al municipiului Cluj-Napoca a pierdut procesul care i-a fost intentat de firma RDK Cremation întrucât instanţa a stabilit că municipalitatea nu a respectat legea, anulând o hotărâre ce a produs deja efecte. Amintim că, în octombrie 2011, Consiliul Local s-a asociat, ca urmare a unei hotărâri, cu RDK Cremation, firmă care urma să deschidă un crematoriu uman la Cluj-Napoca, în incinta cimitirului Mănăştur. Însă proiectul a stârnit ample proteste ale polulaţiei, iar CL a adoptat o hotărâre prin care a anulat asocierea cu RDK Cremation. Drept reacţie, firma a acţionat CL în instanţă, solicitând anularea Hotărârii de Consiliu Local (HCL) nr. 1 din 19 ianuarie 2012 prin care s-a renunţat la asociere.

RDK Cremation a câştigat procesul în primă instanţă, la Tribunal, la sfârşitul lunii martie, însă CL Cluj-Napoca a atacat sentinţa, iar dosarul a ajuns la Curtea de Apel Cluj chiar ieri.

Tribunalul Cluj a motivat admiterea acţiunii RDK Cremation invocând o prevedere din Legea contenciosului administrativ. „Cu privire la cererea în anulare, respectiv cu privire la legalitatea adoptării Hotărârii Consiliului Local Cluj-Napoca nr. 1/2012, instanţa reţine că se impune în cauză aplicarea articolului 1, aliniat 6 din legea 554/2004. Potrivit acestui text de lege, autoritatea publică emitentă a unui act administrativ unilateral nelegal poate să solicite instanţei anularea acestuia, în situaţia în care actul nu mai poate fi revocat, întrucât a intrat în circuitul civil şi a produs efecte juridice", se arată în motivarea Tribunalului Cluj.

Judecătorul cauzei arată că în baza HCL 405/2011, prin care s-a aprobat asocierea municipiului Cluj-Napoca cu RDK Cremation, s-a încheiat un contract de asociere între cele două părţi în vederea amenajării unui crematoriu într-un spaţiu situat pe strada Govora, în incinta Cimitirului Mănăştur. Drept urmare, se arată în documentul instanţei, firma, care a preluat spaţiul printr-un proces-verbal, a început lucrările de amenajare. „În urma presiunii publice şi a exercitării unei plângeri prealabile împotriva HCL 405/2011, pârâtul CL Cluj-Napoca a adoptat HCL 1/2012 care a revocat hotărârea anterioară. Instanţa apreciază că procedura de adoptare a HCL 1/2012 este însă nelegală", se precizează în motivare. Mai exact, spune judecătorul, HCL prin care s-au asociat cele două părţi a produs deja efecte juridice, deci a intrat în circuitul civil, în urma încheierii contractului de asociere. „Autoritatea publică emitentă avea la îndemână, în decurs de un an, exercitarea unei acţiuni în instanţă prin care să solicite anularea actului nelegal", arată magistratul.

Municipalitatea este criticată pentru că a procedat greşit, chiar dacă, în principiu, avea dreptate. „Pârâtul CL al municipiului Cluj-Napoca deşi a constatat în timp util nelegalitatea HCL 405/2011, ca urmare a formulării unor plângeri prealabile, a ales calea greşită în rezolvarea situaţiei, din punct de vedere procedural şi în mod greşit a decis, în putere proprie, să revoce actul nelegal, în loc să promoveze o acţiune în justiţie", se arată în motivare.

În proces au făcut cereri de intervenţie în favoarea municipalităţii Mitropolia Clujului, Fundaţia Părinţi Clujeni şi Asociaţia de Proprietari Govora nr.16 A. Cererile de intervenţie a Mitropoliei Clujului şi a fundaţiei au fost respinse, iar faţă de cererea asociaţiei de proprietari dosarul a fost disjuns, cele două părţi judecându-se separat. De altfel, plângerea prealabilă la primărie a fost făcută de asociaţie, împreună cu reprezentanţii Fundaţiei Părinţi Clujeni, care au invocat necesitatea respectării articolului 35 din Constituţia României care prevede dreptul persoanelor la un mediu înconjurător sănătos. Iar primăria le-a dat dreptate şi a admis plângerea, motivând că „principiul libertăţii contractuale este subordonat principiului priorităţii interesului public".

Decizia de asociere a fost luată pe vremea ex-primarului Sorin Apostu, iar proiectul hotărârii, prin care ulterior s-a asociat CL Cluj-Napoca cu RDK Cremation, nu a fost însoţit de raportul compartimentului de resort din cadrul aparatului de specialitate al primarului şi proiectul nu a fost înaintat tuturor comisiilor de specialitate.

 

Comenteaza