Procesul lui Apostu a fost amânat. Vezi ce a spus primarul suspendat în faţa instanţei VIDEO

Procesul lui Apostu a fost amânat. Vezi ce a spus primarul suspendat în faţa instanţei VIDEO
Cel mai aşteptat proces al începutului de an, cel împotriva primarului suspendat din Cluj-Napoca Sorin Apostu, arestat pentru luare de mită, a început în această dimineaţă.

Procesul a început cu pledoaria avocatului lui Apostu, Gheorghiţă Mateuţ, care vorbeşte despre eliberarea provizorie a clientului său, sub control judiciar. Aspazia Droniuc nu a venit la termen şi va cere amânare.

UPDATE A fost admisă cererea de amânare a procesului, înaintată de Aspazia Droniuc, pe motiv medical şi pentru angajarea unui avocat. Următorul termen a fost fixat pentru 9 februarie.

Instanţa a rămas în pronunţare cu privire la cererile de eliberare sub control judiciar a lui Apostu şi Stoia.

UPDATE 2 Mateuţ: "Care mai este riscul în acest moment? Nu poate sta în arest preventiv pe o singură afirmaţie abstractă, aceea a pericolului concret pentru ordinea publică. Cum ar mai putea influenţa martorii deja ascultaţi în cadrul anchetei? Convorbirile telefonice sunt transcrise. Nu se reţine care este actul material în legătură cu funcţia de primar a lui Sorin Apostu. Măsura arestării preventive nu reprezintă o sancţiune anticipată şi are caracter provizoriu. Instanţa a reţinut comportamentul procesual al inculpatului şi că acesta s-a bucurat de respect şi prestigiu în comunitate. Trebuie să existe fapte materiale care să arate că inculpatul reprezintă pericol pentru ordinea publică. La început s-a respins recursul, tocmai pentru a se da şansă procurorilor. Până acum nu s-a prezetat nicio faptă concretă", a susţinut avocatul GHeorghiţă Mateuţ în instanţă, la Curtea de Apel.


Avocatul lui Stoia a cerut şi el eliberarea clientului său, sub control judiciar. "Nu vorbim practic de revocarea măsurii arestării, pentru că practic clientul meu va fi în continuare arestat, dar sub control judiciar, în libertate. Sunt fapte care impun arestul preventiv, precum omorul. DNA a inventat motive de arestare, dar nu a putut prezenta fapte. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a zis de la început "Mai căutaţi fapte". Societatea Brantner-Vereş a fost amendată pentru derularea contractului, iar aici se susţine că clientul meu a dat mită pentru buna derulare a contractului. "Pericol concret" pentru ordinea publică era un motiv superficial la momentul arestării preventive, iar acum e singurul rămas. Clientul meu are deja 70 dezile de arest preventiv, şi există indicii de achitare. S-a invocat interesul media, dar noi facem justiţie pe temeiuri juridice, nu pe opinia publică", a spus avocatul lui Stoia în instanţă.

Acesta a făcut referire şi la starea de libertate a Aspaziei Droniuc, care are aceeaşi calitate procesuală ca şi clientul său.

Procurorul DNA a cerut respingerea cererilor de eliberare. "Ambii inculpaţi au în sarcina lor infracţiuni concurente. Eliberarea provizorie presupune existenţa unei stări privative de libertate şi nu e o alternativă la arestul preventiv. Se omite atitudinea inculpatului Apostu Sorin faţă de acuze. Într-un astfel de context există vreo garanţie că martorii nu vor fi infoluenţiaţi, mai ales în cazul lui Apostu", a spus procurorul. "În calitate de primar trebuia să arate respect pentru lege, nu s-o încalce. Avem şi contextul gravităţii faptelor de care sunt acuzaţi", a adăugat el.

Având ultimul cuvânt, Apostu a dorit să facă sublinieri scurte . "Vorbim de activitatea mea în baza unor legi neinvocate în rechizitoriu, căci altfel cred că rechizitoriul nu ar fi existat. Este vorba de legea 215 / 2001 privind administraţia locală, care spune că regiile sunt subordonate Consiliului Local. De asemenea, activitatea de salubrizare e reglementată de legea 101/2006, care nu a fost invocată în rechizitoriu. Este un contract de concesiune prin care Primăria primea bani", a spus Apostu, care a fost întrerupt de judecător pe motiv că se referă la fondul cauzei.

Apostu a mai spus că toţi martorii au dat declaraţii în concordanţă cu el. "Ce aş putea influenţa, să zică împotriva mea?", a spus primarul suspendat.

Acesta a mai precizat că era pregătit să dea declaraţii, astăzi, "şi să se afle adevărul, nu să se amâne procesul din cauza altui inculpat", cu referire la Aspazia Droniuc.

Comenteaza