Procesul "Valiza", amânat pentru 22 aprilie. Becali a cerut timp să-și găsească avocat: "Eu iubesc Înalta asta Curte"

Procesul
Completul de cinci judecători al instanţei supreme judecă, astăzii, primul termen al recursului în dosarul Valiza, în care George Becali este acuzat de dare de mită la meciul dintre Universitatea Cluj şi CFR Cluj, din sezonul 2007-2008.

În aprilie anul trecut, doi judecători de la aceeaşi instanţă au considerat că latifundiarul este nevinovat. Al treilea a hotărât să-l condamne pe Becali la trei ani de închisoare cu suspendare. Becali a venit la proces. la intrare a declarat: "Eu iubesc Înalta Curte de Casație și Justiție, dar să fie solemnă Înalta asta Curte, cum a și fost până acum". Procesul a fost amânat pentru 22 aprilie, arată evz.ro.


Gigi Becali îi dă sfaturi lui Pițurcă despre cum ar trebui să alcătuiască naționala și sunt colegi de judecată într-un scandal de dare de mită

UPDATE 1. Procesul a fost amânat pentru 22 aprilie. Gigi Becali a solicitat amânare pentru a-și angaja avocat. Prezent în sală, el a spus că nu vrea să dea declarații în acest dosar. Avocați nu au avut nici Teia Sponte, nici Victor Pițurcă. Ultimii doi nu au fost prezenți în sală.

UPDATE. Gigi Becali a venit la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a preciza dacă va da declarații și la recurs.

"Orice pot să reapreciezi, numai Constituția nu poți să o reapreciezi. Constituția, la articolul 11, spune clar: orice convenție europeană sau internațională care este ratificată de Parlamentul României face parte din dreptul intern. Convenția europeană și internațională și convenția ONU privind corupția trebuiesc aplicate în legislația românească. Acolo spune clar definiția corupției în mediul privat. La recurs, procurorul spune altceva. E adevărat, e ratificat de Parlamentul României, dar nu aplicăm noi. În România avem Codul Penal din 1969, din vremea comunismului, care nici n-are o definiție pentru corupția din mediul privat. Eu iubesc Înalta Curte de Casație și Justiție, dar să fie solemnă Înalta asta Curte, cum a și fost până acum", a declarat Becali.

Sentinţa pronunţată cu aproape un an în urmă a anulat sechestrul asupra celor 1,7 milioane euro aflaţi în valiza confiscată la Cluj, destinaţi jucătorilor de la Universitatea. De asemenea, s-a hotărât ca toate cheltuielile de judecată să fie suportate de stat. În acelaşi dosar, a fost achitat şi Victor Piţurcă, selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, acuzat de procurori de favorizarea infractorului.

Înjuriile unui liberal

În total, cazul a avut 26 de termene, toate judecate la instanța supremă deoarece George Becali era europarlamentar. Aproape un an, procesul a fost suspendat, fiind trimis la Curtea Constituțională. În aşteptarea sentinţei, Becali s-a dat în spectacol. „S-a demențit lumea! A înnebunit! Nu poți să spui la premiere mită. Cine spune asta are rahat la cap".

Premii ilegale

Gigi Becali a fost trimis în judecată, în decembrie 2008, în dosarul "Valiza", de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de dare de mită şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimişi în judecată Teia Sponte, Alina Florentina Ciul, Victor Piţurcă, Radu Gheorghe Marino şi Raul Volcinschi.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 11 mai 2006, finanţatorul FC Steaua ar fi promis fiecărui jucător al clubului "Gloria 1922 Bistriţa" sume de bani cuprinse între 5.000 şi 10.000 de euro pentru ca aceştia să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prevăzute în contractele de muncă, Regulamentul intern al clubului şi în Regulamentul Federaţiei Române de Fotbal. Concret, fotbaliştilor de la Bistriţa li se cerea să-şi apere corect şansele şi să obţină un rezultat favorabil în meciul cu Rapid Bucureşti din 12 mai 2006.

Valiza cu bani

Doi ani mai târziu, în perioada 4-7 mai 2008, Becali a oferit 1.700.000 de euro jucătorilor de la "Universitatea Cluj" pentru meciul din etapa a 34-a Campionatului Naţional de Fotbal - Liga I - aproximativ 100.000 de euro pentru fiecare -, aceştia urmând, la fel ca în cazul precedent, să îşi îndeplinească îndatoririle de serviciu, să-şi apere corect şansele şi să câştige meciul cu "CFR 1907 Cluj", preciza DNA. Procesul a fost finalizat în 6 martie 2012, când procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a susţinut în faţa judecătorilor instanţei supreme că George Becali şi avocata Alina Ciul trebuie condamnaţi la pedepse cu executare, în vreme ce pentru Piţurcă, Marino şi Sponte a cerut stabilirea unor pedepse cu suspendarea executării.

DNA îl voia după gratii

Procurorul a arătat că George Becali trebuie condamnat pentru dare de mită şi trei fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată la o pedeapsă privativă de libertate. Procurorul a cerut patru ani de închisoare pentru fapta de dare de mită şi doi ani de închisoare pentru faptele de fals. Pedeapsă cu executare a cerut şi pentru avocata Alina Florentina Ciul, pentru care a solicitat stabilirea unei pedepse de doi ani de închisoare pentru faptele de favorizare a infractorului şi fals. Procurorul a precizat că „personaje" precum George Becali au corupt fotbalul românesc şi că instanţa supremă nu trebuie să legalizeze astfel de practici prin soluţia pe care o va da.

 

Comenteaza