Protecţia Consumatorilor învinge băncile în lupta împotriva comisioanelor
- Scris de Cristina Pirvu
- 14 Noi 2012, 22:06
- Eveniment
- Ascultă știrea

Tribunalul Cluj a dat câştig de cauză Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Nord-Vest (CRPCNV) Cluj în procesele intentate de Volksbank şi Alpha Bank, care au contestat două amenzi în valoare de 100.000 de lei, respectiv 40.000 de lei primite pentru clauzele abuzive din contractele de credit încheiate cu clienţii. Băncile sunt obligate să plătească sancţiunile ca urmare a deciziei Tribunalului Cluj.
Aproximativ 500 de clujeni au reclamat la Protecţia Consumatorilor, în perioada septembrie-noiembrie 2010, Volksbank, fiind nemulţumiţi de faptul că banca a transformat fără acordul lor comisionul de risc eliminat prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 50 din 2010 privind contractele de credit pentru consumatori, într-unul de administrare. Instituţia clujeană a amendat atunci Volksbank cu suma de 100.000 de lei. Tot în anul 2010, şi Alpha Bank a fost penalizată cu suma de 40.000 de lei pentru că a majorat unilateral comisioanele existente în contractele iniţiale de credit ale clienţilor. Practicile de atunci ale băncilor au fost „demascate" de fostul comisar şef al Protecţiei Consumatorilor, Mircea Radu. „Controalele au fost făcute după ce OUG 50 a intrat în vigoare. Astfel, la Volksbank exista comisionul de risc după ce el a fost eliminat prin acea ordonanţă, iar la Alpha Bank am identificat o majorare a dobânzilor incorectă faţă de consumatori. Orice modificare a unui contract, orice modificare de clauză nu se poate face unilateral, iar ei, prin actele adiţionale pe care le-au încheiat cu consumatorii, nu au specificat aceste modificări", a declarat Cristian Nicula, comisarul şef al CRPCNV Cluj. „Cu toate băncile sancţionate în acea perioadă suntem în litigiu pentru că au contestat amenzile. Practic, cu sentinţă definitivă şi irevocabilă la Tribunalul Cluj sunt procesele cu Volksbank şi Alpha Bank", a explicat Nicula. Protecţia Consumatorilor mai are un proces pe rol cu Volksbank. „Mai avem un proces pe rol cu această instituţie bancară care a fost amendată cu încă 100.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor impuse atunci de comisari. În cel de-al doilea litigiu, Volksbank a chemat în judecată, pe lângă Protecţia Consumatorilor şi pe cei doi comisari care au încheiat procesul verbal, solicitând despăgubiri de 100.000 de euro de la fiecare", a adăugat comisarul şef al CRPCNV Cluj. „Din păcate, comisarii care aplică legea nu beneficiază de o protecţie clară împotriva acestor operatori economici care îi cheamă în instanţă şi cer daune de 100.000 de euro de la fiecare dintre ei", a explicat Nicula. Reprezentanţii Alpha Bank nu au putut fi contactaţi în legătură cu procesul pe care l-au avut cu Protecţia Consumatorilor Cluj. „Este adevărat, am pierdut acel proces. Nu avem ce comenta cu privire la sentinţă", au transmis oficialii Volksbank prin purtătorul de cuvânt al instituţiei bancare, Alexandra Frunză.
Clujenii au reclamat practicile Volksbank
În lunile septembrie-noiembrie 2010, peste 500 de clujeni au reclamat la Protecţia Consumatorilor Volksbank, deoarece instituţia bancară a transformat fără acordul lor comisionul de risc eliminat prin OUG 50/2010 într-unul de administrare. Atunci, Protecţia Consumatorilor Cluj a amendat banca cu 100.000 de lei şi a propus Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor suspendarea activităţii de creditare a instituţiei bancare. Printre reclamanţii băncii s-a numărat clujeanca Dana Hangan, care în anul 2008 a luat de la Volksbank un credit pe 20 de ani cu dobândă fixă în valoare de 37.000 de euro. Iniţial, femeia a plătit o rată de 400 de euro, care i-a fost redusă la 330 de euro după ce a achitat ratele timp de doi ani şi a plătit mai multe comisioane în primul an de la creditare. "Conform OUG nr. 50, trebuiau să se scoată comisioanele de risc. Cei de la bancă mi-au trimis notificare şi mi-au spus că, dacă nu merg să semnez un act adiţional, îmi schimbă comisionul de risc în comision de administrare de credit şi că îmi vor face o marjă fixă la care se adaugă Euribor. Prin contract, eu plăteam 2,5% dobândă şi 3,8 % euribor. Ei au vrut să pună dobândă fixă de 6,5% şi o dobândă Euribor de 0,8%, iar cu cât creşte mai mult rata Euribor, cu atât plătesc mai mult", a explicat, în 2010, reclamanta. După calculele Danei Hangan, ea ar fi plătit o rată cu 60 de euro mai mică dacă nu ar fi fost obligată să achite "comisionul de administrare de credit". "Am depus plângere la CJPC şi cu toate astea a trebuit să plătesc prima rată cu comision de administrare credit. Banca, fără să anunţe, a modificat comisionul de risc şi l-a transformat în comision de administrare. Ei mi-au băgat un comision fără acordul meu. Eu plătesc ceva ce nu am avut prin contract. Dacă mi s-ar scoate acest comision, aş face economie de 10.000 de euro în 20 de ani", a mai spus femeia. În acelaşi an, Volksbank a mai fost amendată o dată cu suma de 100.000 de lei pentru că nu s-a supus reglementărilor legale cu privire la comisionul de risc. O altă bancă amendată, în 2010, pentru transformarea comisionului de risc într-unul de administrare a fost BCR. Banca a primit atunci o amendă de 70.000 de lei, care a fost contestată în instanţă.