Protest la ceremonia de decernare a titlului DHC al UBB lui Gunter Verheugen FOTO / VIDEO

Protest la ceremonia de decernare a titlului DHC al UBB lui Gunter Verheugen FOTO / VIDEO
Mai mulţi tineri, activitşti de mediu, au prostestat în deschiderea ceremoniei de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa al UBB lui Gunter Verheugen, membru al Comisiei Europene până în anul 1999. Aceştia au afişat pancarte cu mesaje în limba engleză, între care "Verheugen, go frack yourself", "No honor in political Doctor Honoris Causa", "Verheugen is a dirty lobbyist", prin care contestă acordarea titlului "din motive politice".

Tinerii care au protestat în sală au fost invitaţi să iasă afară, iar pancartele au fost strânse de oameni de la Securitate. Tinerii spun că acest protest nu a fost planificat dinainte, ci ei au venit individual la ceremonie.

Aceştia susţin că protesteză împotriva politizării evenimentului academic şi îl acuză pe Gunter Verheugen că a venit la Cluj pentru a-şi face imagine şi pentru a-şi reface cariera politică.

"Mesajele noastre se adresează atât Guvernului României, cât şi Primarului Clujului, Emil boc, membrilor academici clujeni care au luat o decizie pripită de a acorda o astfel de distincţie şi lui Gunter Verheugen pentru că a primit titlul. Suntem împotriva acţiunii de a da o distrincţie politică în cadrul academic. Aţi urmărit motivaţia UBB pentru acest eveniment? S-a spus foarte clar că Verheugen e premiat pentru minunata sa contribuţie de a integra România în UE, fapt care ne-a dus acces spre bunăstare. Aderarea la UE nu a adus bunăstare românilor. Mici antreprenori au avut de suferit. În procesul de negociere, România a fost umilită, România nu a negociat nimic", a spus Ramona Duminiciou, unul dintre protestatari.

La ceremonie participă personalităţi politice şi universitare clujene, dar şi Primul Ministru Victor Ponta, Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi Ministrul Cercetării, Mihnea Costoiu.

Victor Ponta urmează să aibă o întâlnire cu fostul membru al Comisiei Europene, Gunter Verheugen.

Evenimentul este organizat de Facultatea de Studii Europene în cadrul colocviului internaţional „Disintegration and Integration in East-Central Europe (1919-post-1989)". „ Gunter Verheugen este specialist în istorie, sociologie, ştiinţe politice la universităţile din Koln şi Bonn în anii '60. Cariera domniei sale este una dintre cele mai interesante, începând din 1983 a fost membru al Parlamentului German până în 1999 şi a coordonat mai multe comisii de la afaceri externe până la poziţia de preşedinte a radioului Deutche Welle", a declarat Nicolae Păun, decanul FSE.

Reprezentanţii UBB au declarat, luni, că Gunter Verheugen va susţine, în cadrul ceremoniei, o prelegere despre extinderea Uniunii Europene. "Fostul comisar european pentru extindere, Gunter Verheugen, va primi, miercuri, titlul de Doctor Honoris Causa al UBB, în semn de recunoaştere a viziunii şi pragmatismului său în extinderea şi construcţia UE, precum şi pentru contribuţia sa substanţială şi constantă la progresul României în vederea includerii sale în proiectul european la începutul secolului al XXI-lea. Domnul Verheugen va susţine la ceremonia de acordare a titlului o prelegere despre extinderea UE", au precizat reprezentanţii UBB.

 

 

 

Comenteaza