Puhoi de specialişti internaţionali în cinematografie la ediţia din acest an a TIFF

Puhoi de specialişti internaţionali în cinematografie la ediţia din acest an a TIFF
Câteva zeci de specialişti din mai multe ţări vin la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).

 

O delegaţie alcătuită din profesionişti americani din domeniul cinematografiei, activi în zona distribuţiei de film, producţiei, criticii de cinema sau a festivalurilor internaţionale, va fi prezentă la „Zilele Filmului Românesc", precum şi la o serie de întâlniri şi evenimente speciale. Delegaţia este compusă din Mike Maggiore, director de programare, Film Forum, New York, Guilhem Caillard, director de comunicare, critic de film și redactor la Panorama-cinéma, Montreal, Brian Ackerman, director de programare, Jacob Burns Film Center, Richard Abramowitz, distribuitor de film, Abramorama, Julia Solomonoff, regizor, producător și profesor în cadrul Departamentului de film al Universtății Columbia, Julia Loktev, regizorul filmului The Loneliest Planet, selectat în competiția oficiala a festivalului, Julia Meltzer, co-regizor al filmului The Lights in Her Eyes, selectat în competiția FIPRESCI, Jonathan Howell, distribuitor New Yorker Films, Guy Edoin, regizorul filmului Wetlands, prezentat în competiția oficială a festivalului și Felize Frappier, producător al aceluiași film. Invitații se vor deplasa pentru o săptămână la Cluj, unde vor participa la proiecţiile din cadrul „Zilelor Filmului Românesc", la întâlniri cu cineaştii români și la dezbaterea „Filmul românesc în 2012", vor viziona producțiile românești recente și vor putea cunoaște cineaşti, critici și alte personalități din domeniu. Delegaţia vine la Cluj cu ajutorul unui partener tradiţional al festivalului de film Institutul Cultural Român din New York.

Cu sprijinul ICR Stokholm, se vor afla la TIFF Marit Kapla, directorul Festivalului Internaţional de Film de la Göteborg, și Adina Brădeanu, cercetător și jurnalist de film. Cu sprijinul ICR Paris, vor fi prezenți la TIFF Michel Ciment, profesor asociat la Universitatea Paris 7, membru al consiliului editorial al revistei Positif, critic de film, jurnalist de radio și producător în cadrul France Culture, autorul a 15 cărţi despre cinematografie, și Harold Manning, scenarist, traducător, interpret, producător şi jurnalist. Michel Ciment va face parte din juriul „Zilelor filmului românesc". În cadrul TIFF vor avea loc şi o serie de manifestări dedicate revistei Positif. ICR Istanbul sprijină prezența la festival a mai multor personalități cinematografice din Turcia : Azize Tan, directorul Festivalului Internațional de Film Istanbul, Ahmet Boyacioglu, scenarist, președintele Ankara Film Association, Fatma Çolakoğlu, coordonatorul secției de film, video și comunicare din cadrul Suna and Inan Kirac Kirac Foundation Pera Museum și Çiğdem Öztürk, jurnalist cultural. Printre personalitățile care vor veni la Cluj pentru TIFF se mai numără Joanna Łapińska, directorul artistic al Festivalului Nowe Horyzonty de la Wrocław, consultant artistic și șeful strategiei internaționale a studioului cinematografic Munk, și Janusz Wróblewski, critic de film la săptămânalul Polityka, secretarul secției poloneze a FIPRESCI, scenarist, autorul volumului Magia kina (Magia cinematografului) - cu sprijinul ICR Varșovia ; criticii de film José Vieira Mendes și Manuel Halpern - cu sprijinul ICR Lisabona ; Carlos Rodríguez Rios, directorul Festivalului Internaţional de Film de Autor - D´A din Barcelona, Carlos Reviriego, jurnalist, critic de film la El Cultural, suplimentul cotidianului El Mundo, Guelfo Ascanelli, consultant programe şi curator la Filmoteca Española și Patricia Denise O'Keeffe, director adjunct al Festivalului de la Valladolid - cu sprijinul ICR Madrid.
Vineri, 8 iunie 2012, va avea loc dezbaterea „Filmul românesc în 2012", în cadrul căreia va fi analizată situaţia filmului românesc actual, precum și promovarea succeselor cinematografiei româneşti în lume.
În colaborare cu ICR New York, va fi lansată publicația în limba engleză APERITIFF - Romanian Cinema 2012, dedicată cinematografiei româneşti actuale. Publicaţia - instrument de promovare a filmului românesc în America şi în lume - va conține şi un DVD cu cele mai bune scurtmetraje din ultimul an. Lansarea noului număr va avea loc în cadrul „Zilelor Filmului Românesc". Tot în cadrul Zilelor Filmului Românesc sunt programate prezentări, workshopuri și masterclassuri.


Festivalul Internaţional de Film Transilvania - TIFF este organizat de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc. Înfiinţat în 2002, este primul festival internaţional de film de lungmetraj din România şi are loc, în acest an, în primele zece zile din iunie.

Etichete
Comenteaza