Regulament nou de vizitare a bolnavilor în spitale. Ce se modifică VIDEO

Regulament nou de vizitare a bolnavilor în spitale. Ce se modifică VIDEO
Noul regulament de vizitare a bolnavilor din spitale oferă intervale de timp generoase pentru cei care doresc să îşi vadă rudele internate. În timp ce bolnavii se declară încântaţi, conducerile spitalelor spun vor trebui să aloce fonduri suplimentare pentru curăţenie. Este vorba în special de secţiile de terapie intensivă, zone interzise până acum aparţinătorilor.

Rudele celor internaţi în spitale pot face de acum vizite în timpul săptămânii între orele 15 şi 20, iar în week-end între 10 şi 20. Se interzic taxele de acces în spitale, iar într-un salon pot fi vizitaţi simultan maxim doi pacienţi. Bolnavii de la terapie intensivă pot fi vizitaţi zilnic doar de copiii, părinţii sau fraţii lor. Medicii clujeni consultaţi de reporterii Realitatea TV apreciază noile reguli.

"Este bine că s-a recurs la această modificare care realmente era făcută de multă vreme", spune Dumitru Zdrenghea, şef de secţie la Spitalul de Recuperare. "Bolnavii erau vizitaţi în fiecare zi. De fapt, de multe ori ei au nevoie de suportul psihologic şi material al familiei şi deci s-a statuat un lucru care exista deja şi care ne aliniază la normele existente în celelalte state".

Noul regulament cade şi în sarcina managerilor de spitale.

"Ced că este bine că este mai permisiv pentru că nu era normal ca unele spitale să fie transformate în fortăreţe în care pacienţii să nu aibă acces", spune managerul spitalului de Boli Infecţioase, Ioan Mureşan. "Cred că este bine".

Părerile sunt împărţite printre pacienţi şi vizitatorii lor. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Noul regulament pentru spitale permite ca rudele bolnavilor aflaţi în stare critică sau în fază terminală să poată fi vizitaţi la orice oră, indiferent de secţie. Mai mult, ei pot sta permanent lângă patul bolnavilor, dacă există condiţii pentru aşa ceva.

Reporter Cristian Todea
Imagine Zoltan Szucs

Comenteaza