Reînvie meşteşugurile populare în regiunea Clujului

Reînvie meşteşugurile populare în regiunea Clujului
Organizaţia World Vision şi-a propus să reînvie meşteşugurile populare în această zonă a ţării printr-un proiect cu finanţare europeană de 500.000 de euro.

Clujenii care locuiesc în mediul rural au şansa să înveţe vechile meşteşuguri tradiţionale şi să facă din această activitate o afacere, ca urmare a unui proiect cu finanţare europeană implementat de Fundaţia World Vision, Asociaţia pentru Sprijinirea Dezvoltării Rurare (ASDR) Dezmir şi firma Ascendo.

La evenimentul de lansare a proiectului au participat mai mulţi meşteşugari populari, între care şi Ana "Nuşi" Kelemen din Mera, în vârstă de 56 de ani, care coase ii tradiţionale din zonă. "Am învăţat să cos de la bătrânii din Mera. Mămica era româncă şi nu a ştiut toate cusăturile, aşa că am învăţat de la bătrâni. M-au interesat lucrurile astea vechi încă din copilărie", a povestit Nuşi, care a venit îmbrăcată la lansarea proiectului pentru meşteşugari într-un costum popular.

Tradiţia cusutului de ii trebuia iniţial să fie dusă mai departe de sora femeii. "În primii ani nu am vrut să cos, trebuia să continue sora mea şi nu prea am vrut, însă am învăţat de la bătrâni cusăturile vechi şi acum ştiu să fac orice cusătură", a explicat Kelemen. Femeia ştie să şi picteze, nu doar să coasă. "Eu fac mai mult cusături şi pictură pe lemn, pe mobilă. Ţesături am făcut mai demult. Am şi un război, dar de câţiva ani nu l-am folosit", a explicat Kelemen.

Aceasta lucrează şi o iarnă întreagă la o ie. "Am cusut şi o iarnă întreagă la o ie. Am făcut două pentru verişoara mea şi încă una pentru un vecin. Nu e o cusătură uşoară şi durează foarte mult timp. Câştig şi bani din asta. Am multe costume populare şi tot fac. Mai fac şi mărgele. Merg în Ungaria şi mai vând din ele, dar acum nu prea trec", a adăugat bătrâna. Ea speră că proiectul îi va face pe tineri să înveţe meşteşugurile populare. "Trebuie să învăţăm copiii să stea pe scaun şi să mai coasă, nu să tot stea pe internet", crede "Nuşi". Ea speră că proiectul care prevede înfiinţarea unui atelier pilot de meşteşuguri va ajuta păstrarea tradiţiilor şi va înseamna şi o modalitate de a face bani. "Eu cred că o să meargă bine pentru că mai demult, fără bani, s-au putut face costume. Sperăm că şi noi putem să facem. Putem obţine venituri. Dacă te apuci să ţeşi nu trebuie să iei material din prăvălie pentru că îl ţeşi tu şi e mult mai comod. Costumele noastre populare dacă ţi-e frig te încălzesc, dacă ţi-e cald te răcoresc", a precizat femeia.

Proiectul "Atelierul de meşteşuguri" prevede pregătirea şi consultanţa profesională în dezvoltarea meşteşugurilor tradiţionale a 260 de persoane din mediul rural din Regiunea Nord-Vest. "Valoarea proiectului este de 498.000 de euro, iar el va fi implementat pe o perioadă de 24 de luni, începând cu luna aprilie 2012 până în martie 2014. Ne propunem să dezvoltăm cursuri de formare profesională în domeniul meşteşugurilor tradiţionale, urmate de un program pentru dezvoltarea competenţelor antreprenoriale astfel încât să se poată dezvolta afaceri în domeniul meşteşugurilor. Noi vom oferi servicii suport, astfel încât beneficiarii proiectului să îşi dezvolte afaceri", a declarat Mihaela Nabăr, manager departament programe europene al World Vision.

Prin proiect, meşteşugarii vor fi învăţaţi să realizeze planuri de afaceri şi vor beneficia de consultanţă în marketing, comunicare, promovarea produselor. "Avem în vedere o listă de 24 de meşteşuguri, de la olărit până la ţesutul manual, la cioplit", a explicat Nabăr. În cadrul proiectului se va dezvolta un atelier pilot de meşteşuguri la Dezmir, care va avea ca scop realizarea şi valorificarea obiectelor de artizanat.

 

 

Etichete
Comenteaza