Resturi alimentare colectate selectiv la Street Food Festival, pentru încurajarea prevenirii risipei

Resturi alimentare colectate selectiv la Street Food Festival, pentru încurajarea prevenirii risipei
Două containere pentru colectarea selectivă a resturilor alimentare au fost plasate în arealul de desfășurare a festivalului Street Food, care are loc la Cluj, în încercarea de a-i încuraja pe oameni să arunce separat și mâncarea, nu doar ambalajele, deoarece și aceasta poate fi reciclată.

Pubelele au două compartimente - unul pentru resturi vegetale, care ulterior sunt transformate în compost, iar un altul pentru resturile de carne, care vor fi oferite unui adăpost pentru câini. Festivalul se află doar la început, însă echipa organizaţiei care se ocupă de acest proiect a strâns deja câte două containere în fiecare zi, fiecare având cam 100 kg.

Diana Călin, reprezentanta Repair Cafe, o organizaţie care are ca dorește ca prin proiectele și acțiunile sale să transmită oamenilor că multe dintre lucrurile din jurul nostru pot fi reciclate, pentru a contribui astfel la păstrarea resurselor naturale, a explicat că aceasta ar putea fi prima inițiativă de a face colectare selectivă alimentară în cadrul unui festival.

"Din ceea ce cunoaștem noi, în cadrul unui festival nu știm să mai fi fost o asemenea inițiativă în care faci colectare selectivă la mâncare", a spus Călin, citată de agerpres.ro. Inițiativa a pornit și de la publicarea, la nivel internațional, a unor cifre îngrijorătoare, care arată că în lume se aruncă o treime din mâncarea produsă, iar la nivelul țării noastre o persoană aruncă, potrivit Food Waste România, 130 kg anual.

"În acest timp, în România unul din opt copii merge seara la culcare cu stomacul gol. Noi promovăm prin activitățile noastre ideea că orice poate fi mâncare pentru cineva, cândva, undeva. Am adus conceptul acesta în cadrul Street Food Festival pentru a-i încuraja pe oameni să înțeleagă că resturile alimentare pot fi reciclate, fie că vorbim despre cei care fac mâncare pentru a o vinde la festival, fie că este vorba de cei care vizitează festivalul", a spus Călin.

Resturile sunt transportate de cei de la Repair Cafe către un partener care are activitatea în domeniul agricol și care are capacitatea de a transforma resturile vegetale în compost, iar resturile de carne către un adăpost de animale.

Călin a explicat că prin acest gen de practici se poate reduce inclusiv riscul de creștere a populațiilor de dăunători, care se hrănesc cu pâinea și anumite resturi care ajung în rampele de gunoi ale orașelor.

Reprezentanții Repair Cafe au în plan și alte inițiative de acest gen, cum ar fi plasarea unui recipient pentru colectare alimentară selectivă la o scară de bloc, ei dorind ca prin aceste acțiuni să atragă și atenția autorităților, precum și suficiente informații care să-i ajute să contureze un plan concret pe care să-l poată propună primăriilor.

Comenteaza