Reţeaua subterană de cablu ar putea fi gestionată de primărie

Reţeaua subterană de cablu ar putea fi gestionată de primărie
Primăria transmite că pretenţiile CFO Integrator sunt nejustificate. Consilierul local Adrian Popa (PDL) propune ca municipalitatea să continue acest proiect în regie proprie.

CFO Integrator, companie care a semnat cu Primăria Cluj-Napoca un contract pentru realizarea reţelei subterane de cabluri, s-a adresat instanţei pentru a cere daune în valoare de 200 de milioane de euro. Practic, CFO vrea ca primăria să-i răscumpere proiectul şi totodată să-i plătească şi acei bani pe care ar fi urmat să-i încaseze dacă acest proiect ar fi devenit funcţional la timp. Reprezentanţii municipalităţii transmit însă că solicitările CFO Integrator sunt nejustificate. Consilierul local PDL Adrian Popa este de părere că administraţia locală ar trebui să renunţe la parteneriatul cu CFO şi să continue proiectul în regie proprie, având în vedere că oraşul are nevoie de o reţea subterană.

Parteneriatul dintre primărie şi CFO Integrator a ajuns în instanţă. Firma cere rezilierea contractului, învinovăţind municipalitatea că nu şi-a respectat angajamentul, motiv pentru care acest proiect s-ar fi blocat. În mare, spun reprezentanţii CFO, primăria ar fi trebuit să negocieze cu operatorii de telecomunicaţii, astfel ca aceştia să accepte să coboare cu reţelele lor în subteran. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, unul dintre motive fiind faptul că o bună parte din operatori nu au fost încă identificaţi. Pe de altă parte, nu toţi operatorii de telecomunicaţii sunt interesaţi să coboare în subteran pentru a plăti taxa de administrare către CFO Integrator.

Acum, CFO spune că datoria primăriei era să-i oblige pe toţi operatorii să coopereze şi să-şi dea cablurile jos de pe stâlpi. Prin urmare, a înregistrat o cerere la Tribunalul Cluj, prin care cere rezilierea contractului încheiat în 2008 cu primăria. Mai mult, CFO Integrator se aşteaptă să obţină de la administraţia locală nu mai puţin de 218 milioane de euro (12,4 milioane de euro reprezentând contravaloarea investiţiei la zi realizată de societate în proiectul Duct City, iar restul de 205 milioane de euro, prejudiciul adus societăţii şi beneficiul scontat, dar nerealizat - n. red.). "Aceste pretenţii sunt complet nefondate, iar modul în care se justifică CFO Integrator nu are nici o bază solidă", transmit reprezentanţii primăriei. Mai mult, liderii administraţiei locale sunt de părere că nu au nici o restanţă în cazul acestui proiect. "Primăria şi-a îndeplinit toate obligaţiile, iar firma CFO Integrator nu avea decât să-şi termine proiectul", a transmis primăria.

În realitate, municipalitatea nu va avea de ales decât fie să-şi caute alt partener privat, fie să continue acest proiect în regie proprie. "Adevărul este că toate cablurile de pe stâlpi ne deranjează pe toţi şi este absolut obligatoriu ca municipalitatea să implementeze această reţea subterană. Numai că în momentul de faţă, e clar că nu mai putem merge înainte cu CFO Integrator, aşa încât avem la dispoziţie două variante. Ne putem căuta un alt partener privat, ceea ce ar însemna să aşteptăm să se finalizeze litigiul cu CFO, pentru că nu poţi organiza o licitaţie nouă cât timp ai un proces pe rol. O a doua variantă, dacă nu mai vrem să aşteptăm, ar fi ca primăria să continue acest proiect în regie proprie, adică să înfiinţeze un serviciu în cadrul instituţiei care să se ocupe pur şi simplu de gestionarea reţelei subterane, aşa cum, de altfel, are şi serviciile care se ocupă de parkinguri, de pildă", a spus Adrian Popa. În acest sens, administraţia locală ar putea aloca un buget pentru continuarea lucrărilor pe amplasamentele pe care CFO nu a reuşit să ajungă.

 

Comenteaza