Retrocedări a la Cluj: spaţii în centru în loc de teren la periferie

Retrocedări a la Cluj: spaţii în centru în loc de teren la periferie
Artiştii clujeni, pe cale să fie aruncaţi în stradă. Ei sunt cele mai recente victime ale retrocedărilor fără noimă de la Cluj.

Artiştii plastici din oraş sunt pe cale să piardă două spaţii culturale, o galerie de artă şi un atelier de sculptură, din cauza „tsunami-ului" de retrocedări care a dat peste cap zona centrală a oraşului.

Elena Curic, juristul Uniunii Artiştilor Plastici (UAP) din România, a tras marţi un semnal de alarmă. „UAP a pierdut mai multe spaţii la nivelul întregii ţări, care au fost retrocedate, după apariţia legii nr. 10/2001 şi a legii nr. 165/2013, deşi acestea sunt spaţii culturale, protejate de o hotărâre de guvern", a explicat Curic.

La Cluj, situaţia este extrem de gravă. Într-unul dintre spaţiile vizate funcţionează o galerie de artă. „UAP avea contract de închiriere cu Primăria Cluj-Napoca pentru un spaţiu situat în zona centrală (str. Iuliu Maniu - n. red.), valabil până în 30 iunie 2018. Având acest contract, artiştii au făcut investiţii serioase aici, galeria arată foarte frumos, iar acum ei riscă să fie aruncaţi în stradă", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, juristul UAP.

Şansele ca artiştii clujeni să se trezească în stradă, cu operele lor cu tot, sunt extrem de mari. „Cei care au revendicat proprietatea au câştigat atât la Tribunal, cât şi la Curtea de Apel Cluj, iar acum este pe rol doar o cerere de revizuire care are mici şanse de reuşită. Noi nu ne-am putut apăra, pentru că doar Primăria Cluj-Napoca a avut calitate procesuală în această cauză", a precizat Curic.

Valul de retrocedări de la Cluj loveşte şi într-un mare artist. Este vorba sculptorul Ilarion Voinea (foto), autor a numeroase lucrări expuse în marile oraşe din România, dar şi în străinătate.

Ilarion Voinea„Sunt şocat de situaţie. Am aflat şi eu de puţine zile că mai mulţi indivizi cu nume maghiare, care ar fi obţinut drepturile asupra unui teren de 2.000 de metri pătraţi de la marginea Clujului, teren care nu le-a putut fi retrocedat, au reuşit apoi să convingă instanţa de judecată să le ofere drept compensaţie mai multe proprietăţi ale Primăriei, situate în centrul oraşului", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, Ilarion Voinea.

Printre spaţiile vizate se află chiar atelierul unde sculptorul creează de peste 30 de ani, situat pe str. Bolyai nr. 4-6.

„Toate aceste spaţii care acum sunt prinse în procesul de revendicare au fost primite iniţial de artiştii clujeni în chirie de la primărie şi au statut de spaţii culturale. Noi, artiştii, nu am fost anunţaţi, nu suntem parte în acest proces dintre revendicatori şi primărie, am aflat de curând că există şanse să fim scoşi în stradă.

Procesul se află la Curtea de Apel Cluj, din câte am înţeles este termen în 16 februarie. Vom merge şi noi atunci acolo, vrem să aflăm cum a fost posibil ca nişte spaţii culturale aflate în proprietatea Primăriei Cluj-Napoca să facă obiectul acestui proces de revendicare. Încă nu avem foarte multe detalii. Sper să ne lămurim şi să devenim parte în proces, pentru a ne apăra drepturile", a explicat celebrul sculptor

Atelierul în care îşi desfăşoară activitatea Ilarion Voinea ar fi fost evaluat, în cadrul procesului, la doar 43.000 de euro, susţine artistul. „Cu banii aceştia îţi iei cel mult un apartament în Apahida. Dacă revendicatorii îl obţin şi îl scot imediat la vânzare, iau pe el sute de mii de euro.

Mă întreb cum aceste persoane, patru la număr, au pus ochii - dintre toate spaţiile primăriei pe care le-ar fi putut primi în compensaţie pentru acel teren de la marginea oraşului - exact pe spaţiile artiştilor din centru... E evident că vor neapărat aceste spaţii, nu altele", spune Voinea.

Vom reveni cu detalii despre acest caz, inclusiv cu poziţia Primăriei Cluj-Napoca, parte în procesul cu revendicatorii.

O viaţă dedicată sculpturii

Ilarion Voinea este absolvent al universităţii de Artă din Cluj, secţia sculptură şi autor a numeroase expoziţii personale şi de grup. Artistul a realizat peste 50 de monumente în ţară şi în străinătate, printre care „Yitzhak Rabin" (Braşov), "Monumentul Eroilor" (Bucea), "Dr. Mircea Luca" (Cluj-Napoca), "Alexandru Ioan Cuza" (Cluj-Napoca), "Dante coborând spre înălţare" (Fuenet Palmera, Spania), "George Pomuţ" (Gyula, Ungaria), "Tristan Tzara" (Sao Paolo, Brazilia), "Toaca" (Târgu Jiu).

Atelier cu „pedigree"

În atelierul de pe strada Bolyai, în care lucrează acum Ilarion Voinea, a creat în trecut şi cunoscutul sculptor, poet şi profesor universitar Virgil Fulicea, autorul statuii lui Baba Novac din faţa Bastionului Croitorilor, al bustului în bronz al lui Emil Racoviţă de pe strada Clinicilor sau al statuii lui Andrei Mureşanu, din faţa Teatrului Dramatic din Braşov.

(un articol de Mihai Moga şi Mircea Tătar)

Comenteaza