Revendicările mută şcolile în alte sedii
- Scris de REALITATEA TV Cluj
- 25 Oct 2012, 23:55
- Eveniment
- Ascultă știrea

Şcoli şi grădiniţe din 11 oraşe şi comune din judeţ şi-au pierdut clădirile în care funcţionează în urma proceselor de retrocedare. "În momentul acesta noi avem 37 de clădiri în diferite stadii, unele dintre ele revendicate, la care se plătesc cheltuieli de chirie nu foarte mici, unele dintre ele care au fost deja eliberate, altele care vor trebui eliberate", explică Valentin Cuibus, inspector şcolar general.
Primăriile, Consiliul Judeţean şi Ministerul Educaţiei sunt obligate acum să plătească lunar chirie pentru ca elevii clujeni să aibă un loc în care să înveţe. "E vorba de bani destul de mulţi, asta pe de o parte şi pe de alta, sumele respective micşorează banii care pot fi alocaţi pentru dotări şi investiţi în învăţământ unde ştie toată lumea că nu o ducem foarte bine", a adăugat Valentin Cuibus.
Grupul Şcolar pentru Protecţia Mediului se află într-o situaţie incomodă. A investit 1 milion de lei în lucrări de reparaţie şi renovare, iar după un proces de reendicare a pierdut clădirea în care funcţionează."Am intentat un proces să contestăm revendicarea deoarece în documentele pe care le-am găsit în şcoală rezultă că această clădire a fost construită de comunitate pentru comunitate. Clădirea figurează a fi donată statului român atâta vreme cât în ea se întâmplă educaţie", a explicat Livia Ardelean, director Grup Şcolar Protecţia Mediului.
În cazul şcolii Ioan Bob, părinţii au ajuns să se implice în problema revendicării. Asta după ce curtea şcolii în care învaţă micuţii de la clasele primare a fost transformată în parcare. Situaţia se va complica mai mult în următorii ani, când termenul de graţie conferit de lege va expira, iar şcolile vor trebui să elibereze clădirile revendicate. Autorităţile locale vor fi evoite să găsească fonduri şi terenuri pentru construirea de noi sedii pentru instituţiile de învăţământ.