Rezultatele reorganizării: Poliţia Rurală cheltuieşte mai mult
- Scris de Nicoleta Nap
- 22 Noi 2011, 23:34
- Eveniment
- Ascultă știrea

După procesul de reorganizare încheiat în această toamnă, din cele 75 de posturi de poliţie rurală din judeţul Cluj au mai rămas doar nouă, regrupate sub formă de secţii subordonate poliţiilor municipale. Astfel, la fiecare din cele 75 de foste posturi de poliţie a mai rămas câte un agent executant, de regulă fostul şef de post, iar patrulele sunt asigurate de agenţi trimişi de cele nouă secţii.
Toate aceste patrule detaşate zilnic pe sate, în trei ture, costă statul român mai mult decât atunci când agenţii nu se mai prezentau la secţiile coordonate de poliţiile municipale, ci direct la postul comunal. În plus, cei care fac patrulele în prezent sunt foştii agenţi de la posturile comunale, prin urmare personalul a rămas acelaşi, doar că face "naveta". Situaţia este confirmată de liderul sindical Pro Lex Cluj, Dănuţ Moldovan: "Consumul de combustibil nu avea cum să nu crească. De exemplu, un poliţist de la secţia rurală Turda, care intră în patrulă , se prezintă la intrarea în schimb la secţie, primeşte sarcini şi se deplasează în sate. Evident, deplasările costă, e vorba de un consum mai mare de combustibil. Nu se face nici o economie cu aceste schimbări". Tocmai din acest motiv, Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) a pus în discuţie reînfiinţarea de posturi de poliţie rurală în comunele cu peste 5.000 de locuitori, spun sursele ZIUA de CLUJ. De exemplu, după reorganizare, secţia rurală din Gherla răspunde de 17 comune. Astfel, agenţii care patrulează în toate cele 17 comune trebuie să se prezinte la secţia din Gherla pentru a primi sarcinile de serviciu.
Chestorul Liviu Popa, şeful Poliţiei Române, spunea la startul reorganizării că posturile de poliţie rurală sunt un lux şi trebuie desfiinţate pentru a reduce cheltuielile, însă planurile ministrului MAI, Traian Igaş, se pare că au dat greş. Sursele ZIUA de CLUJ spun că cel puţin din punct de vedere al costurilor carburanţilor cheltuielile au crescut de cel puţin două ori. "Înainte lucrau cam trei agenţi de poliţie la posturile comunale, şi aceştia asigurau permanenţa serviciilor 24 de ore din 24. Acum, agentul executant, singurul rămas la post, lucrează după un program strict, de opt sau maxim 12 ore, după care intră patrulele trimise de cele nouă secţii. Din punct de vedere al angajatului în poliţie e mai bine, pentru că înainte de reorganizare, cei de la posturile comunale lucrau, deseori, peste program", spune Dănuţ Moldovan. "Până acum, într-adevăr, nu am reuşit niciodată să plec acasă şi să închid postul de poliţie la ora 4 după-masa", a declarat, sub protecţia anonimatului, un agent executant, fost şef de post de poliţie într-una din comunele clujene.
Un alt efect al reorganizării ar fi creşterea fenomenului infracţional în zonele rurale. Potrivit surselor ZIUA de CLUJ, infracţiunile, la nivel naţional, au crescut cu 14% după desfiinţarea posturilor comunale de poliţie. "Siguranţa cetăţeanului este una şi drepturile angajaţilor din poliţie, alta. Chiar dacă poliţiştilor le este mai bine, asta nu înseamnă neapărat că şi cetăţenilor le este mai avantajos", crede liderul Pro Lex Cluj.
Chestorul Ioan Păcurar, şeful Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Cluj, spune că unul dintre avantajele reorganizării este o acoperire mai bună a teritoriului, prin prezenţa patrulelor timp de 24 de ore din 24. "A crescut numărul de infracţiuni surprinse în flagrant. În plus, acum sunt condiţii excelente pentru poliţişti. Cei care lucrează la secţiile rurale, în Apahida sau în Baciu, Gherla şi Aghireş, pot să îşi închirieze o locuinţă bună, îşi pot trimite copiii la o şcoală mai bună, iar soţiile lor au posibilitatea să îşi găsească un loc de muncă. Cei care au rămas la fostele posturi comunale pot sta chiar în aceste sedii sau îşi pot închiria o locuinţă", a explicat chestorul Păcurar. Pe de altă parte, şeful IPJ Cluj spune că patrulele rurale au în dotare 27 de autoturisme, înainte de reorganizare posturile din judeţ având la dispoziţie 60 de maşini. "Esenţial este că vorbim de o eficientizare a serviciului poliţienesc, un consum de câţiva litri în plus nu e o problemă, asta se poate rezolva", a conchis chestorul Păcurar, care susţine că nu se poate vorbi de o creştere alarmantă a consumului de combustibil.
Nouă secţii pentru 75 de comune
Cele nouă secţii de poliţie rurală din judeţul Cluj se află la Aghireşu, Apahida, Baciu, Câmpia Turzii, Dej, Floreşti, Gherla, Huedin şi Turda. Aceste secţii trebuie să acopere toate cele 75 de comune ale Clujului.