Salvarea spitalelor clujene: deblocarea posturilor

Salvarea spitalelor clujene: deblocarea posturilor
Un proiect de hotărâre privind ocuparea posturilor vacante în sistemul sanitar, aflat în dezbatere la Ministerul Sănătăţii, ar putea fi aprobat în această lună.

Spitalele clujene au solicitat deblocarea a peste 600 de posturi pentru medici, asistente, infirmiere, dar şi personal auxiliar pentru a funcţiona corespunzător. Numai la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) este nevoie de 137 de noi angajaţi.

Cea mai mare nevoie de personal o are SCJU Cluj. "Am raportat la Ministerul Sănătăţii Publice (MSP) pe categorii profesionale numărul de posturi aprobate, numărul de posturi ocupate, vacante şi din acestea câte ne sunt strict necesare", a declarat Cristiana Ciortea, managerul SCJU. Astfel, spitalul are nevoie de şapte medici, dintre care doi cu specialităţi în medicină de urgenţă şi anestezie-terapie-intensivă (ATI), 160 de posturi de asistente medicale, 70 de infirmiere, îngrijitoare şi brancardieri. "Pentru salarii există o grilă de salarizare. În medie, salariul de încadrare pentru personalul auxiliar începe de la 700-800 de lei, pentru asistente de la 1.300-1.400 de lei, iar la medici salariul de încadrare începe de la 1.900 de lei", a explicat Cristiana Ciortea. Ea consideră că este absolut necesară deblocarea posturilor. "E aglomerată munca personalului. De trei ani oamenii tot pleacă, iar personalul este suprasolicitat", a precizat Ciortea.

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase (SCBI) a cerut deblocarea a 60 de posturi. "Avem 133 de posturi blocate, din care 120 sunt pentru medici, asistente şi infirmiere. Am cerut deblocarea a 60 de posturi ca să putem funcţiona normal", a spus Ioan Mureşan, managerul SCBI. El a solicitat deblocarea a trei posturi pentru medici specialişti în ATI şi neurologie. "Concursul îl vom face la 30 de zile de la hotărârea prin care s-ar aproba deblocarea", a precizat Mureşan. Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii (SCUC) Cluj are nevoie de nouă medici. "De anul trecut am cerut deblocarea a 60 de posturi pentru asistente, a 40 de posturi pentru infirmiere şi personal auxiliar. Avem nevoie de nouă medici specialişti în ATI şi medicină de urgenţă pentru că la Unitatea de Primiri Urgenţe sunt nevoile cele mai mari", a declarat Cornel Aldea, managerul SCUC.

Nici Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal (ICUTR) nu stă mai bine în ceea ce priveşte personalul. "Avem nevoie de 17 asistente, 13 infirmiere şi şase medici. Unul dintre medici, Marcel Rad, a plecat în Anglia şi nu s-a mai întors", a declarat Mihai Lucan, şeful ICUTR. La Spitalul Clinic de Recuperare (SCR) Cluj este nevoie de 68 de noi angajaţi. "Avem nevoie de 20 de medici, de 30 de asistente, doi registratori medicali şi 16 infirmiere, îngrijitoare şi brancardieri. Un număr mare de personal a plecat prin pensionare şi avem deficit pe specialităţile chirurgicale, ATI şi cardiologie", a declarat Sanda Patrichi, managerul SCR. La Spitalul de Pneumoftiziologie "Leon Daniello" este nevoie de doi medici pe pneumologie şi epidemiologie, de cinci asistente şi patru infirmiere. Şi la Institutul Regional de Gastroenterologie şi Hepatologie este nevoie mare de personal medical. "Am cerut 15 posturi de medici, 44 de asistente şi 13 de personal auxiliar. În proiectul iniţial se prevedea deblocarea posturilor doar în sistemul paraclinic, iar noi am cerut deblocarea posturilor peste tot unde e nevoie", a explicat Mihai Mleşniţe, managerul institutului.

Medici clujeni plecaţi în străinătate

Colegiul Medicilor (CM) Cluj a realizat o statistică cu numărul de certificate de status profesional solicitate de medici pentru exercitarea profesiei în afara graniţelor ţării. Astfel, în anul 2007, 71 de medici clujeni au solicitat documentaţia pentru a lucra în străinătate, în 2008 - 89 de medici, în 2009 -181 de medici, în 2010 -430 de medici, iar în anul 2011 - 451 de medici. Doctorii care au cerut documentaţia pentru a pleca în străinătate aparţin specialităţilor medicină de familie, radiologie-imagistică medicală, chirurgie generală, pediatrie, medicină internă. Dintre cei 451 medici clujeni care au solicitat certificate de status profesional în 2011, 103 au fost specialişti, iar 38 medici primari.

Proiectul prevede deblocarea posturilor

Art. 1(1) Prin excepţie de la prevederile art. 22 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2009, aprobată prin Legea nr. 227/2009, cu modificările şi completările ulterioare, în cursul anului 2012 se pot scoate la concurs posturile vacante din sistemul sanitar, cu condiţia încadrării în cheltuielile de personal aprobate, după cum urmează: a) posturile vacante ale personalului de specialitate medico-sanitar, auxiliar sanitar şi personalului de specialitate din compartimentele paraclinice medico-sanitare; b) posturile vacante unice ale celorlalte categorii de personal din sistemul sanitar; c) funcţiile de conducere, d) posturile vacante din structura direcţiilor de sănătate publică şi a Ministerului Sănătăţii.

 

 

Etichete
Comenteaza