Sărăcia din Apuseni nu mai suportă încă o amânare: oamenii cer ca Guvernul să repornească mineritului în zonă

 Sărăcia din Apuseni nu mai suportă încă o amânare: oamenii cer ca Guvernul să repornească mineritului în zonă
71% din votanţii din cele 5 localităţi miniere din Apuseni au spus DA pentru minerit şi Roşia Montană. Sărăcia din Apuseni nu mai suportă încă o amânare: oamenii cer ca Guvernul să repornească mineritul în zonă.

· 71% din cei care au votat în cele mai mari comunități miniere din Apuseni au spus DA mineritului
· 90% din cei înscriși pe liste ar fi votat la referendumul pentru minerit dacă zona nu ar fi fost depopulată, iar zăpada nu ar fi făcut impracticabile drumurile în ziua votului
· Locuitorii şi primarii din Zlatna, Abrud, Bucium, Baia de Arieș și Roșia Montană solicită Guvernului României să susțină investițiile și să repornească mineritul în Apuseni


Locuitorii din cele 5 localităţi cu proiecte miniere concrete aflate în diverse faze de dezvoltare s-au pronunţat net în favoarea deschiderii mineritului în zonă la referendumul din 9 decembrie 2012. Astfel, din 9358 de votanţi, 6629 s-au exprimat cu „DA, dorim dezvoltarea mineritului în zonă şi a exploatării de la Roşia Montană", după cum urmează:

În acest sens, primarii din aceste localităţi cu tradiție minieră - Zlatna, Abrud, Baia de Arieș, Roșia Montană și Bucium - în care votul pentru minerit a fost de 71% solicită Guvernului României să repornească industria minieră în Apuseni, să avizeze proiectul de la Roșia Montană, să susțină și să dezvolte mineritul la Roșia Poieni, să deschidă noi concesiuni de exploatare a zăcămintelor naturale și să atragă investitori în industria minieră din România.

Locuitorii şi primarii acestor comunități miniere, cu proiecte miniere, solicită autorităților statului să ia în considerare voința covârşitoare a oamenilor care au votat la referendumul din 9 decembrie și să includă mineritul într-o strategie națională pentru crearea de locuri de muncă în întreaga zonă.

"Vrem să le spunem tuturor investitorilor, indiferent că sunt din țară sau din străinătate, că sunt de stat sau privați, că de minerit se leagă dezvoltarea economică în Apuseni. Este singura soluție pentru crearea de locuri de muncă și relansarea economică a zonei. Repornirea mineritului va impulsiona comenzile către furnizori, va deschide activități economice în servicii, va genera un circuit al banilor în toată zona și va pune o pâine pe masă oamenilor. Mineritul poate aduce bunăstare în acest colț de țară care se zbate între sărăcie și disperare", spun primarii din cele 5 comune miniere care se confruntă astăzi cu un șomaj îngrijorător și o depopulare accentuată, fapt care plasează Alba în topul județelor pe țară cu probleme sociale.

"Populația din cele 5 comune a votat în proporție de 71% pentru repornirea mineritului în Apuseni și la Roșia Montană. Așteptăm cu nerăbdare investitori în zonă. Pentru noi mineritul înseamnă mii de locuri de muncă stabile și singura cale pentru reducerea șomajului și a sărăciei. Moții din Apuseni așteaptă investiții, nu vorbe goale care nu pot asigura traiul de zi cu zi", declară primarii.

Participarea la vot și la referendumul din 9 decembrie în toată zona Apusenilor a fost îngreunată de condiții meteorologice extrem de dificile. În multe comune oamenii nu și-au puput exercita dreptul de vot, stratul de zăpadă făcând impracticabile multe drumuri comunale și județene chiar. "Participarea la vot în cele 5 localități a fost peste 50%. Dar dacă excludem 25% din populația zonei plecată la muncă în străinătate și 20% din populație care a rămas înzăpezită din cauza condițiilor meteo dificile, participarea reală la referendum poate fi considerată de peste 90%. Astfel, noi care cunoaștem foarte bine realitățile zonei, putem spune că o majoritate covârșitoare a populației solicită repornirea mineritului în Apuseni și la Roșia Montană. Vrem să credem că acest semnal va fi înţeles şi că ne vom bucura de sprijinul factorului politic de la Bucureşti pentru ca proiectul de la Roşia Montană să înceapă cât mai repede, pentru ca alte proiecte miniere să se dezvolte, acestea generând mii de locuri de muncă pentru oamenii din toată zona Apusenilor".

Toate comunităţile sunt unite în sprijinul lor pentru minerit, pentru locuri de muncă şi un viitor mai bun. Aceste concluzii au fost exprimate de primarii celor mai importante localități miniere din zonă care, deşi despărţiţi din punctul de vedere al apartenenţei politice, sunt uniţi de sprijinul pentru reînceperea mineritului în Apuseni şi pentru proiectul de la Roşia Montană.

Traian Pandor, primar Baia de Arieş, USL: „Aici oamenii au fost mineri din tată în fiu. Mineritul este mai mult decât o simplă activitate economică, este o tradiţie şi un mod de viaţă pentru oamenii din Baia de Arieş. Indiferent că susţin un partid dau altul, oamenii de aici au susţinut mineritul la Roşia Montană şi în Apuseni. Un vot de „Da" cu un procent de 69% este un semnal extraordinar despre cât de unită este comunitatea de aici în sprijinul ei pentru proiectul de la Roşia. Sper ca toţi liderii politici de la Bucureşti să înţeleagă importanţa acestei unităţi a oamenilor şi să asculte de vocea lor".

Silviu Ponoran, primar Zlatna, PDL: „Zlatna s-a dezvoltat din minerit şi din industria minieră. Pentru oamenii de aici, mineritul înseamnă o şansă pentru o viaţă mai bună. De asta depinde viitorul Zlatnei şi spun asta cu toată responsabilitatea. Pentru mine, rezultatul referendumului, 75% DA pentru minerit, nu a fost o surpriză, pentru că ştiam ce sprijin are proiectul de la Roşia Montană în Zlatna. Acum, sper ca şi liderii politici de la Bucureşti să înţeleagă că oamenii vor minerit şi să facă tot ce depinde de ei pentru ca proiectul de la Roşia Montană să înceapă".

Abrudul știe cel mai bine cum se poate dezvolta o comunitate din minerit, mai ales că și abrudenii așteaptă dezvoltarea mineritului la Roșia Poieni. Nicolae Simina, primar Abrud, PSD: "Dezvoltarea mineritului în Apuseni poate asigura stabilitatea locurilor de muncă la Roșia Montană și la Roșia Poieni. Toată lumea din zonă cunoaște care este realitatea de aici: cu minerit există un viitor, fără - oamenii se vor adânci în sărăcie și disperare. Acest lucru i-a mobilizat pe abrudeni să iasă în număr mare la referendum și să voteze pentru minerit cu o largă majoritate de 62%. Mi-aş dori ca acest strigăt de disperare să fie auzit și de către autoritățile de la București. Minerii din Apuseni vor locuri de muncă din minerit, iar oamenii din zonă îi susțin pentru că înțeleg că aceasta este singura lor soluție. Decizia politică nu mai poate fi amânată".

 

Etichete
Comenteaza