Scandal cu un fermier olandez: peştii se zbat pe uscat, la Câmpeneşti FOTO / VIDEO
- Scris de Nicoleta Nap
- 16 Aug 2012, 23:19
- Eveniment
- Ascultă știrea
Apa a ajuns un bun de preţ în localitatea Câmpeneşti, din comuna Apahida. Dealurile sunt pârjolite de secetă, iar lacurile încep să semene cu nişte mlaştini. Dovada secetei sunt peştii morţi care zac pe maluri. Un pescar, singurul văzut ieri de reporterii ZIUA de CLUJ la orele amiezii, aştepta cu răbdare să prindă un caras sau vreun crap, la Lacul 3. „De douăzeci de ani pescuiesc aici, dar aşa ceva nu am mai văzut. Apa e mică, a secat, şi peştii mor. Astăzi am adunat vreo câţiva de pe mal, că începeau să pută", s-a plâns omul.
Mergând pe un drum şerpuit, pe deal, se ajunge la ferma olandezului Jacob Verdesgraf, unde trăiesc 1.500 de capete de bovine. Olandezul are şi un teren de golf, cu 9 găuri, s-a lăudat o angajată ce cobora spre sat cu un SUV. „Da, sunt oi aici, vreo 1.500. Dar avem şi fântâni", spune femeia. Angajata a recunoscut că olandezul dispune şi de o cisternă pentru apa necesară animalelor, dar nu ştie dacă sursa de alimentare e lacul de la poalele dealului. „Domnul Verdesgraf e în concediu, nu revine decât marţi sau miercuri, săptămâna viitoare. Şi directoarea e în concediu", ne-a informat angajata.
Primarul Grigore Fati lămureşte, însă, lucrurile. „Sunt afectate lacurile de la secetă. Au fost şi nişte probleme, am avut nişte diferende, pentru că pe Valea Tiliuşleag, în amonte, a fost oprită apa. Din păcate, se menţine situaţia, în sensul că nu plouă şi oamenii nu au apă pentru animale. Am dat acceptul pentru vreo patru proprietari de turme de oi să vină să îşi adape animalele din lacuri. Probleme am avut doar cu olandezul, căruia i-am interzis să mai ia apă din lac. I-am dat acceptul pentru două cisterne a câte 8.000 de litri pe săptămână, dar s-a aflat că a abuzat. Alaltăieri am fost anunţat că a luat într-o singură zi două cisterne. Se pare că şi ieri a mai luat apă din lac. Am pus să fie urmărită situaţia, şi dacă nu se conformează avem şi poliţie. Nu are voie să intre cu utilaje pe domeniul public. Am fost de acord cu două cisterne de apă pe săptămână, pentru că are animale şi nu ne dorim să moară de sete, dar nu a respectat această dispoziţie. I-am spus ca de acum încolo să alimenteze cisterna din Someş", a spus noul primar al comunei Apahida.
Edilul comunei spune că nici prognoza meteo nu este un motiv de optimism. „Pentru următoarele zece zile nu sunt prevăzute ploi. Ne pregătim să deversăm apa dintr-un lac în altul şi să recoltăm peştele. Cu toate acestea, planul va fi greu de îndeplinit, pentru că e foarte cald. Crapul şi şalăul nu rezistă la căldură mare. Singurul care rezistă e carasul", spune Grigore Fati.
În arşiţa amiezii, pescăruşii sunt singurii care se bucură de secetă. Apa din lacuri e puţin adâncă şi peştii sunt o pradă uşoară. Pe strada prăfuită, lângă vila de vacanţă a fostului primar Sorin Apostu, zărim o maşină a Administraţiei Bazinale de Apă Someş-Tisa. Întrebaţi dacă se află acolo pentru situaţia alarmantă în care se află lacurile, cei doi angajaţi dau din colţ în colţ. Brusc, după ce le spunem că suntem la curent cu sesizarea privindu-l pe olandez, aceştia îşi „amintesc" că „sunt probleme la Lacul 3, au murit destul de mulţi peşti, din cauza secetei".