Scandalul plăcuţelor bilingve: o mişcare îl acuză pe Emil Boc de ipocrizie

Scandalul plăcuţelor bilingve: o mişcare îl acuză pe Emil Boc de ipocrizie
Deşi instanţa a decis împotriva obligativităţii montării plăcuţelor bilingve la intrarea în oraş, problema acestora este departe de a fi rezolvată. Membrii unei mişcări îl acuză pe primarul Clujului, Emil Boc, de ipocrizie.

Grupul de iniţiativă Musai-Muszaj a lansat un manifest în care denunță ipocrizia cuvintelor „toleranță" și „multiculturalitate" care domină discursul public al administrației orașului, în contextul în care cererea cetăţenilor maghiari privind montarea controversatelor plăcuţe bilingve a fost refuzată de repetate ori.

"Nu mai tolerăm ca administrația să vorbească despre multi sau interculturalitate, în timp ce sabotează amplasarea unor plăcuțe bilingve/ multilingve la intrările orașului. Considerăm ipocrizie și manevră politică ieftină faptul că primarul Emil Boc salută cetățenii orașului în limba maghiară în timp ce primăria nu implementează multilingvismul asumat în candidatura pentru titlul de Capitală Europeană a Tineretului și refuzăm să acceptăm în continuare acest tip de atitudine", susţin membrii mişcării.

Iritaţi şi exasperaţi de lipsa de iniţiativă a autorităţilor, semnatarii manifestului afirmă că nu mai  acceptă sloganurile conducerii orașului despre toleranță, multilingvism și multiculturalitate, cât timp acestea se dovedesc că au fost doar cuvinte goale. Ei au venit pregătiţi cu un plan de acţiune.

"A sosit timpul să demascăm această practică și să acționăm împotriva ei - la nivel local, național și internațional. Scopul nostru este ca orașul nostru să fie Clujul interculturalității reale, trăite zi de zi. Ne luăm angajamentul de a transforma acest scop în realitate", au precizat aceştia.

În acest sens, au anunţat lansarea campaniei „Primăvara celor 1.000 de procese", prin care urmăresc ca pe parcursul a trei luni, până la data de 1 iunie, să convingă cel puţin 1.000 de clujeni să ceară primăriei amplasarea plăcuțelor bilingve la intrările orașului.

Între timp, plănuiesc să publice în 19 februarie o scrisoare adresată celor 16 orașe înfrățite cu Clujul și presei internaționale, care va prezenta "realitatea multiculturalității și multilingvismului asumat doar la nivel declarativ". De asemenea, în 26 februarie vor organiza o dezbatere publică  privind asumarea activă a cauzei interculturalității orașului. Aceasta va fi prima dintr-o serie de dezbateri care vor avea loc în ultima zi de joi din fiecare lună.

Nu în ultimul rând, în 27 februarie vor desfăşura prima ediție a premiilor lunare CKK pentru Intoleranță (CKK Intolerancia Díjak, CKK Intolerance Awards) în cadrul cărora, pe baza votului publicului, vor fi decernate "premiile" pentru cea mai intolerantă instituție și cea mai intolerantă persoană.

Până la ora publicării materialului, grupul de iniţiativă Musai-Muszaj a strâns 670 de susţinători pe reţeaua de socializare Facebook. 

Vinerea trecută, municipalitatea clujeană a câştigat definitiv procesul intentat de Fundaţia European Committee Human Rights Hungarians Central Europe privind montarea plăcuţelor bilingve la întrările în oraş.

Comenteaza