Scenă verde pentru teatrul de pe lac, la Cluj

Scenă verde pentru teatrul de pe lac, la Cluj
Studenţii arhitecţi s-au bătut în idei: miza a fost o sumă frumoasă de bani, iar obiectivul, realizarea unei scene ecologice pentru un teatru în aer liber.

Clujul va avea un teatru în aer liber, suspendat deasupra lacului din cartierul Gheorgheni. Cele mai bune idei și soluții pentru realizarea scenei flotante, din PET-uri, cu suprastructură pavilionară, sunt expuse de joi la Iulius Mall. Expoziţia „Scena verde" este organizată de Societatea Culturală Filarmonia și Asociaţia Studenților Arhitecţi, iar lucrările sunt cele mai reuşite dintre cele înscrise în concursul național de arhitectură. Ordinea celor mai bune trei idei a fost deja stabilită de un juriu internaţional. Jorn Konijn - arhitect, design și scriitor, co-fondator al organizației Culturalia, Andrei Nejur - vicepreședinte Ordinul Arhitecților din România Filiala Transilvania, Asbjørn Søndergaard - arhitect, expert în proiectare compunerizată, fondator al Odico Formwork Robotics, Ligia Subțirică - arhitect șef al municipiului Cluj-Napoca şi Șerban Țigănaș - preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România au făcut parte din acest juriu. Cele mai valoroase trei proiecte au fost recompensate cu premii de 1.750 de euro.

„Ceea ce m-a motivat cel mai mult pentru acest proiect a fost partea de arhitectură parametrică, care la noi în țară nu e chiar așa devoltată. Având în vedere că sunt interesată de domeniul acesta am profitat și am ales să particip. Conceptul proiectului începe de la ideea de acustică deoarece platforma este proiectată pentru a se putea susține concerte și altfel de manifestații artistice. Am pornit de la ideea de acustică iar geometria pe care m-am bazat este hiperboloidul pentru că s-a demonstrat că această formă este cea mai favorabilă pentru a pune în valoare aceasta proprietate. Iar având în vedere că trebuia să facem o structură flotantă și realizată din peturi de plastic, am propus o structură din peturi bazată pe calcule care să mențină platforma la suprafața." A declarat castigatoarea concursului, Mladin Carmen.

Organizatorii au specificat că doresc să aducă Clujului o alternativă pentru organizarea spectacolelor și concertelor în Cluj. Și să ofere clujenilor un altfel de decor pentru evenimentele de acest gen.
Este estimat că platforma flotantă, pe care va fi proiectată scena, se va mentine la suprafață 6 luni, un nou record de sustenabilitate al studenților, precedentul fiind de doar 2 luni, declară Răzvan Luca prețedintele Asociației Studenților Arhitecți Cluj.
Urmatoarele etape pentru construirea scenei deasupra lacului Gheorgheni sunt niște ateliere coordonate de personalități marcante ale domeniului arhitecturii, în cadrul căruia studenții selectați vor avea ocazia să dobândească experiență contribuind la realizarea proiectului în varianta sa finală. Și bineînțeles colectarea peturilor care trebuie să rămână la starea inițiala nepresată.

Proiectul „Scena verde" este un manifest al tinerilor clujeni pentru cultură, ce vine în întâmpinarea unor deziderate majore ale cetății clujene: „Capitală Europeană a Tineretului 2015" și „Capitală Culturală Europeană 2021".

 

Comenteaza