Video Foto Se extinde terminalul plecări de la Aeroportul din Cluj. Cum va arăta / Ciceo: Dorim să devenim independeți energetic în 2-3 ani / Peste 3 mil. pasageri în 2023
- Scris de Sergiu Tămaș
- 20 Iun 2023, 15:54
- Eveniment
- Ascultă știrea
Aeroportul Inernațional Cluj își va extinde terminalul plecări pe latura de nord. Costul total al proiectului se ridică la 365 mil. lei. De asemenea, directorul David Ciceo a anunțat că Aeroportul dorește să devină independent energetic prin implementarea unui proiect cu panouri fotovoltaice.
Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, regie autonomă aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, anunță demararea lucrărilor de execuție pentru extinderea terminalului de pasageri plecări pe latura de Nord.
Obiectivul general al proiectului este extinderea terminalului plecări cu aproximativ 7.200 de metri pătrați și a platformei de staționare aeronave cu aproape 9.000 de metri pătrați, ceea ce va duce la creșterea capacității de procesare și a gradului de confort al pasagerilor.
Noile spații vor fi dotate cu aparate de securitate de ultimă generație de tip standard C3, urmând a fi realizate două porți de îmbarcare pentru zborurile externe și o poartă de îmbarcare pentru zborurile interne.
Proiectul este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.
Proiect de 365 mil. lei, gata în prima parte din 2024
Valoarea totală a Contractului de Finanțare este 365.708.900,80 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 129.618.899 lei. Asocierea de firme BOG'ART-UTI-ACI, au asigurat 80 de containere pentru zona de regrupare a pasagerilor. Proiectul de extindere al terminalului de pasageri trebuie să fie finalizat în februarie 2024.
„Aeroportul Internațional «Avram Iancu» Cluj a demarat un proiect foarte important - extinderea terminalului de plecări. Vom realiza în plus aproximativ 7.200 de metri pătrați. Este vorba de zonele de regrupare la plecări interne și externe. Valoarea proiectului este de 365.7 mil. lei, din care 149 mil. lei este valoare nerambursabilă (129.6 mil. lei din bani europeni și 19.8 mil lei de la Bugetul de Stat - n. red.), și contribuția aeroportului este de aproximativ 213 mil. lei. Este un efort financiar, dar reușim să îl facem, avem venituri proprii importante, avem profit, ca să putem asigura fondurile. Aeroportul a luat și un credit de 80 de milioane de lei. Acest proiect, pe lângă extindere, cuprinde și o extindere a platformei de parcare pentru aeronave, cu aproape 9.000 mp și două echipamente performante de control de securitate. Prin acest proiect vom asigura condiții corespunzătoare la orele de vârf. La plecările interne se mărește de la aproximativ 400 mp la 1.700 mp. În ce privește zona de regrupare externe, de la 1.800 mp ajungem la aproximativ 5.100 mp”, a declarat David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj.
Containere cu aer condiționat pentru zona de regrupare pe durata proiectului
„Pe parcursul lucrărilor nu vor mai fi funcționale fluxurile de regrupare, în cadrul proiectului au fost deja pregătite peste 80 de containere cu aer condiționat unde se asigură zonele de regrupare pentru zborurile interne și externe. La sfârșitul lunii iunie vor fi procesate primele zboruri interne prin aceste containere, iar în noaptea de 4 spre 5 iulie deja zborurile externe vor fi procesate prin aceste containere. Ne pare rău și ne cerem scuze că aproximativ șase luni va fi afectat confortul pasagerilor. Avem suprafață corespunzătoare, dar înălțimea este doar 2,35 m. Nu vor fi cele mai bune condiții, dar situația este temporară, astfel încât să ne putem prezenta în februarie-martie cu un nou terminal. Nu credem că va scădea traficul de pasageri (din cauza acestor lucrări - n. red.), vom pune panouri de informare, asigurăm asistență ne cerem scuze anticipat. Vom coopera cu pasagerii, astfel încât să obținem feedback și să îmbunătățim dacă este cazul. Este singura soluție” a mai menționat David Ciceo.
Peste 3 mil. pasageri la Aeroportul Cluj până la final de 2023
„Extinderea terminalului este foarte importantă, având în vedere creșterea numărului de pasageri. Anul acesta noi considerăm că vom depăși 3 milioane de pasageri, aproximativ 3,1 milioane. În 2019 am avut 2,9 milioane. La orele de vârf există perioade aglomerate în terminalul plecări, în zona de regrupare, în zona de regrupare la plecări externe. Avem intenția și vom demara studiul de fezabilitate vom construi un nou terminal. Până atunci, această extindere este foarte importantă. Noi am gândit aceste terminale începând cu anul 2005 când aveam 200.000 de pasageri, am pregătit infrastructura pentru 3 milioane de pasageri.
În ce privește traficul avem o revenire puternică față de 2022. Dacă în primele cinci luni ale anului am avut 797.000, iată că în primele cinci luni din 2023 avem o creștere de 47%, 1.170.000 de pasageri. Se continuă creșterea și în luna iunie, din acest motiv considerăm că vom depăși, pentru prima oară în istoria aeroportului, 3 milioane de pasageri”, a mai spus David Ciceo.
Parc fotovoltaic la Aeroportul Cluj
„În cadrul acestui proiect vom avea un sistem de panouri fotovoltaice, aproximativ 270 de panouri. Circa 40% din energia electrică pentru terminale va fi furnizată de acest sistem de panouri. Separat de aceste panouri fotovoltaice care vor fi pe acoperișul terminalului, noi facem studii de fezabilitate pentru un parc fotovoltaic astfel încât în următorii 2-3 ani dorim să devenim independenți energetic”, a mai declarat David Ciceo.
Detalii și costuri proiect
Costuri defalcate realizare obiectiv de investiții:
- Extindere terminal plecări: 227.510.000 LEI
- Extindere platformă pentru aeronave: 20.854.000 LEI
- Echipamente de securitate: 6.585.000 LEI
Durata de realizare a obiectivului de investiții Extindere Terminal Pasageri Plecări pe Latura de Nord
- Proiectare: 90 de zile
- Execuție lucrări: 255 de zile
- Termen de finalizare investiție: 10 februarie 2024
OBIECT 1: Extindere Terminal Pasageri Plecări pe Latura de Nord:
Suprafețe extindere Terminal Plecări:
• Suprafata extindere parter = 2.575 mp
• Suprafata extindere etaj = 4.625 mp
• Suprafața totală Extindere Terminal Plecări : 7200 mp
Nr. porți suplimentare: - zona interne: se suplimentează cu 1 poartă îmbarcare
- zona externe: se suplimentează cu 2 porți îmbarcare.
Pentru proiectul „Extindere terminal pasageri plecări pe latura de Nord” – cod SMIS 2014+ 155602, perioada de implementare este de luni 24 luni, respectiv între data 01.01.2022 și 31.12.2023.
Avantajele extinderii terminalului plecări:
- se reduce timpul de procesare în orele de vârf
- infrastructură pentru traficul de pasageri în creștere
- crește capacitatea pentru pasageri și bagaje
- reducerea timpului pentru efectuarea formalităților de check-in
- crește confortul pasagerilor
- se asigură noi spații comerciale
- atragerea de noi transportatori aerieni
- vor scădea cozile pentru controlul de securitate cu cele două noi filtre care se vor implementa
„În condițiile evoluției traficului aerian înregistrat în ultima perioadă, investițiile care se fac la Aeroportul Internațional Cluj vor asigura noi facilități pentru pasageri. Atragerea fondurilor europene pentru dezvoltarea aeroportului este prioritară pentru noi. Felicit echipa de management și întregul colectiv pentru rezultatele obținute în implementarea proiectelor realizate cu fonduri europene”, a declarat Viorel Federiga, Președintele Consiliului de Administrație al Aeroportului Internațional Cluj.