Se plâng că poliţiştii i-au bătut crunt: unul şi-a luat-o cu pumnii şi picioarele, altul s-a ales cu braţul rupt. IPJ a demarat verificări

Se plâng că poliţiştii i-au bătut crunt: unul şi-a luat-o cu pumnii şi picioarele, altul s-a ales cu braţul rupt. IPJ a demarat verificări
Poliţiştii nu au dreptul să agreseze cetăţenii, decât în anumite condiţii. Totuşi, destul de des se întâmplă exact pe dos, cel puţin aşa susţin două persoane care au făcut cunoştinţă cu agresivitatea oamenilor legii.

Doi clujeni se plâng că au luat bătaie de la cei puşi, de fapt, să îi protejeze.

Două bătăi într-o săptămână

În noaptea de 23 spre 24 aprilie, un bărbat de 37 de ani din Floreşti a fost făcut sac de box de poliţişti. "N-am vrut să le arăt buletinul pentru că poliţiştii au refuzat să se legitimeze înainte de a-mi cere mie acest lucru. Când au văzut că nu vreau să-mi prezint buletinul, toţi cei patru agenţi au sărit la mine. M-au bătut cu pumnii şi picioarele, mi-au luat telefonul şi mi l-au spart, călcându-l în picioare, iar pe celălalt - care era un smartphone - mi l-au confiscat, luându-mi şi pachetul de ţigări. După ce s-au săturat să mă lovească cu mâinile şi picioarele m-au încătuşat şi m-au dus la secţie, spunând că-s un infractor şi mi-au scris o amendă de 100 de lei, pe care am refuzat s-o semnez", a declarat, pentru ZIUA de CLUJ, victima.

Un alt clujean, de 21 de ani, se plânge că poliţiştii de la secţia IV i-au rupt o mână, în 28 aprilie. "M-au ridicat de-acasă, la ora cinci dimineaţa, după ce prietena mea, cu care m-am certat la cheful organizat de către mine, a sunat la 112, anunţând c-aş fi sechestrat-o. Apoi tot ea a retractat, arătând c-a fost o alarmă falsă, însă poliţiştii au venit şi m-au ridicat, ducându-mă la secţie. Acolo, doi dintre ei m-au bătut, rupându-mi, cum se vede, braţul", a afirmat acesta.

Pot folosi forţa, nu bătaia

Un lucru îi leagă pe amândoi: era băuţi când au luat bătaie de la poliţişti. Cei doi au afirmat că vor face reclamaţii, însă acestea nu au ajuns deocamdată la conducerea IPJ. „Până în prezent, nu s-a formulat nicio plângere cu privire la astfel de incidente. Pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt în cele două cazuri, au fost dispuse verificări", a declarat agentul de poliţie Carmen-Livia Jucan, purtător de cuvânt al IPJ Cluj.

La articolul 31 (litera b) din Legea nr. 218 din 2002, privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, scrie în felul următor: poliţistul are obligaţia „să conduca la sediul poliţiei pe cei care, prin acţiunile lor, periclitează viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii; în cazurile nerespectării dispoziţiilor date de poliţist, acesta este îndreptăţit să folosească forţa". Conform dexonline.ro, forţa înseamnă "a determina cu forța pe cineva la ceva; a sili, a constrânge, a obliga". De aici şi până la "a bate cu pumnii şi picioarele" sau "a rupe braţul" pare o cale lunguţă.

Cazuri celebre, la Cluj, cu condamnări

La Cluj există abuzuri celebre făcute de poliţişti. În 13 aprilie 2010, un bărbat spune că a ieşit din casă să-şi caute pisica pe stradă şi s-a ales cu o bătaie zdravănă, pe motiv că ar fi proxenet. Poliţiştii Daniel Mora şi Otniel Podea, angajaţi la vremea respectivă la Brigada de Combatere a Crimei Organizate, au declarat în faţa anchetatorilor că Vaida a încercat să-i lovească şi că ei doar l-au imobilizat. „Unul m-a lovit cu pumnul după cap, de am picat jos, iar apoi au dat cu picioarele unde apucau. La una din lovituri am simţit că s-a rupt ceva în umăr. Şi acum mai simt câteodată, noaptea, o durere aşa, în interior", a povestit Vaida pentru ZIUA de CLUJ. Cei doi poliţişti de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate au fost trimişi în judecată. În 2013, Curtea de Apel Cluj i-a condamnat la un an de închisoare cu suspendare, sentinţă menţinută, în martie 2015, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Tot în 2010, poliţistul turdean Sandu Florin Suătean, împreună cu un coleg, l-a bătut ore în şir pe un suspect din Petreştii de Jos, pentru a-l determina să recunoască faptul că a furat aparate electronice dintr-o casă. Suătean a fost condamnat iniţial la un an şi jumătate de închisoare cu executare, însă Înalta Curte, în 2013, a fost mai blândă: i-a dat aceeaşi pedeapsă cu suspendare.

Iar acestea sunt doar cazurile care au ajuns la urechile presei...

Etichete
Comenteaza