Seară de legendă la Cluj: 15.000 de persoane la concertul Deep Purple FOTO/VIDEO

Seară de legendă la Cluj: 15.000 de persoane la concertul Deep Purple FOTO/VIDEO
Deep Purple, una dintre trupele care scriu istoria rockului, a strâns vineri seară pe Cluj Arena 15.000 de persoane: de la clujeni, la români veniţi din Moldova, Oltenia, Banat sau Bucureşti şi până la fani din Ungaria sau Germania.

Britanicii de la Deep Purple au cântat pentru a treia oară în România: după show-urile de la Bucureşti în 1998 şi 2007, Ian Gillan şi colegii săi au ajuns vineri seara în inima Transilvaniei, la Cluj Arena Music Fest. Rockerii au urcat pe scenă în jurul orei 22:00 şi mai bine de o oră şi jumătate au ridicat pulsul celor prezenţi pe stadion cu hit-uri noi şi vechi: "Perfect Strangers", „Slaves and Masters", „Purpendicular", „Rapture of Deep", "Now What?!" sau "Smoke on the Water".

Printre solouri de tobă şi chitară, rockerii au strecurat şi câteva pasaje de muzică clasică. Chiar dacă în ultimii ani prin ţară s-au perindat trupe de legendă, românii încă nu ştiu cum să reacţioneze la un asemnea festival de muzică: deşi solistul Deep Purple, Ian Gillan, a spus în nenumărate rânduri "Sunteţi fantastici!", "Incredibil!", "Mai tare, nu vă aud!", "Fabulos, transmiteţi o energie pozitivă!", puţini au fost cei care au şi-au dat drumul trăirilor şi au dansat ori au cântat la unison, majoritatea preferând să filmeze sau să facă poze cu telefonul mobil.

E, totuşi, de apreciat că la concert au venit de la tineri rebeli până la familii, fani înfocaţi, şi au mărturisit că îi ascultă pe britanici încă de la înfiinţare, din 1968. şi nu în ultimul rând, prichindei care au demonstrat că muzica bună nu va muri niciodată.

De asemenea, ţinuta a fost obligatorie: gecile de piele, blugii negri, tricourile cu formaţiile rock preferate şi bocancii cu ţinute au fost asezonate cu plete şi pierce-uri.

Concertul s-a încheiat abrupt, fără bis, dar britanicii le-au mulţumit spectatorilor de pe Cluj Arena cu mâinele împreunate. În drum spre ieşire, oamenii au comentat pe seama sonorizării nu tocmai reuşite, au apreciat prestaţia artiştilor însă au conchis asupra faptului că anii lor de glorie au apus, au criticat organizatorii pentru standurile puţine cu băutură amplasate în incinta stadionului, fapt care a dus la cozi interminabile şi la nervi încinşi (cei care voiau să cumpere o bere au pierdut circa trei piese din concert) şi s-au arătat nemulţumiţi că gardurile de protecţie nu au fost îndepărtate cu puţin înainte de terminarea showului pentru a fluidiza circulaţia spre ieşire.

Evenimentul s-a încheiat fără incidente şi, fiind vineri seară, oamenii au mers mulţumiţi spre localurile din centrul oraşului.

Deep Purple se află într-un turneu prin Europa în actuala formulă: Ian Paice - tobe, percuţie, Roger Glover - chitară bass, voce, Ian Gillan - voce, armonică, percuţie, Steve Morse - chitară, voce şi Don Airey - orgă, clape.

Formaţia a fost înfiinţată în Marea Britanie, în 1968 şi, alături de Led Zeppelin şi de Black Sabbath, este considerată una dintre precursoarele genului heavy metal sau hard rockului modern. Trupa şi-a schimbat stilurile (de la progressive, la începuturi, la soundul heavy şi hard rock care i-a consacrat) şi componenţa, de-a lungul anilor. Totuşi, mereu a avut cântăreţi şi instrumentişti de clasă. La Deep Purple au activat muzicieni ce proveneau din trupele Episode Six, The Flowerpot Men and Their Garden, Roundabout - Jon Lord, care a murit în vara anului trecut, Ritchie Blackmore, David Coverdale, Glenn Hughes, Rod Evans şi Nick Simper.

În deschiderea Deep Purple au urcat pe scenă Bere Gratis, Proconsul, Semnal M, Baniciu/ Kappl/ Lipan&Friends şi Compact. Sâmbătă, la Cluj Arena Music Fest vor concerta britanicii de la UB40, precedaţi de Alex Velea, Antonia, Delia, Smiley şi Stefan Bănică Jr.

Organizatorii evenimentului au anunţat că mai există bilete de cumpărat pentru cea de a doua seară de concerte, preţul acestora fiind între 45 de lei şi 200 de lei Acestea pot fi achiziţionate de pe myticket.ro, dar și din standurile speciale din Iulius Mall Cluj și Polus Cluj.

 

Comenteaza