Senator clujean: Transporturile ilegale de lemne s-au dublat față de anul trecut

Senator clujean: Transporturile ilegale de lemne s-au dublat față de anul trecut
| Foto: Facebook - Mihai Gotiu

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, senatorul Mihai Goțiu arată că apelurile la 112 din perioada stării excepționale au fost duble față de 2019.

În luna aprilie, unul din patru transporturi de lemn verificate în urma apelurilor la 112 ar fi fost ilegal, iar în martie, unul din trei transporturi verificate ar fi fost ilegal. Mihai Goțiu susține că datele sunt de la Ministerul Afacerilor Interne și îi reproșează ministrului Mediului modul în care au fost făcute verificările din ultimele luni.

"Numărul transporturilor ilegale de lemn descoperite în urma apelurilor la 112, în lunile martie-mai 2020, a fost DUBLU față de aceeași perioadă a anului 2019! În luna aprilie, unul din patru transporturi de lemn verificate în urma apelurilor la 112 a fost ilegal, după ce, în luna martie, unul din trei (!!!) transporturi verificate a fost ilegal!

Asta în condițiile în care ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, afirma, pe 14 aprilie 2020, că s-au făcut verificări și că tot ce au sesizat oamenii în spațiul public ar fi fost transporturi legale! Mai mult, Costel Alexe ne dădea asigurări că la începutul acestui an au fost mai puține autorizări de exploatări de lemn comparativ cu anul trecut și că au fost eliberate cele mai puține avize de însoțire a materialelor lemnoase din ultimii cinci ani. Altfel spus, deși, legal, au fost autorizate tăieri și avizate transporturi mai puține decât anul trecut, NUMĂRUL TRANSPORTURILOR ILEGALE DE LEMN DESCOPERITE PRIN APELAREA LA 112 S-A DUBLAT! Aceasta nu este o știre falsă, domnule ministru Costel Alexe și domnule prim-ministru Ludovic Orban, ci un răspuns oficial al Ministerului Afacerilor Interne!

Ieri, am primit răspunsul la interpelarea adresată Ministerului Afacerilor Interne și Ministerului Justiției, prin care am solicitat informații legate, pe de o parte, de numărul de sesizări penale cu privire la infracțiuni de mediu pentru perioada martie – mai 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, pe de altă parte (tot comparativ, pentru lunile martie – mai 2020, respectiv martie – mai 2019), numărul de apeluri la 112 pentru verificarea legalității transporturilor de lemn și câte dintre acestea au fost confirmate.

Numărul sesizărilor cu privire la infracțiuni de mediu e în scădere (a se vedea tabelul din răspuns, din galeria foto). Să nu ne lăsăm, însă, induși în eroare. În fapt, într-o perioadă în care majoritatea cetățenilor au stat în casă, era absolut normal ca numărul sesizărilor să fie în scădere. ATENȚIE, însă: dacă în aprilie, numărul sesizărilor legate de infracțiunile la regimul silvic este mai mic față de aprilie 2019, în luna mai, care cuprinde și două săptămâni fără stare de urgență, observăm o creștere bruscă, atât față de luna anterioară (504 față de 490), cât și față de luna mai a anului trecut (504 față 473). E de așteptat ca numărul acestora să crească în lunile următoare, în condițiile în care cele mai multe sesizări vin la un anumit interval de timp DUPĂ comiterea faptelor (...)

Domnule Costel Alexe, ce au verificat și cum au verificat, colegii d-voastră, legalitatea transporturilor de lemn? (că nu vă mai întreb ce controale au făcut prin păduri, la ”locul faptelor”, că ați scos Gărzile Forestiere, pe drumurile naționale, acolo unde legalitatea unui transport se putea verifica online ori apelând la 112, în loc să le trimiteți în păduri, acolo unde era, în realitate, prăpădul și jaful).

Din păcate, aceste cifre sunt doar sunt doar primele pe care le avem, legate de ce s-a întâmplat în pădurile României în perioada stării de urgență. Mi-e groază de ce vom vedea și vom afla când vom merge mai mult pe teren… Și mi-e scârbă deja, cu anticipație, de responsabilii pentru acest jaf, care vor încerca să ne convingă că, potrivit hârtiilor lor, a ”controalelor cu clopoței” pe care le-au efectuat și a altor manipulări, că România are mai multe păduri decât înaintea stării de urgență…", a precizat Mihai Goţiu.

În ședința de joi, Guvernul a aprobat operaţionalizarea SUMAL - sistemul informaţional integrat de urmărire a materialelor lemnoase, a anunțat ministrul Mediului, Costel Alexe.

Comenteaza