Serialul clujean “Weekend studenţesc” face senzaţie pe YouTube
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 17:10
- Eveniment
- Ascultă știrea

Producţia tratează ironic tineretul, cu un umor a la “South Park” sau “Family Guy”. Un grup de studenţi află că vor avea o nouă colegă de apartament, o tipă trăsnet pe care fiecare se pregăteşte să o cucerească în stilul său.
Aşa începe acţiunea serialului care atrage mii şi mii de vizitatori pentru fiecare mini-episod postat pe YouTube. Din ingredientele menite să asigure succesul producţiei nu lipsesc episoadele din viaţa de zi cu zi a studentului, cu care spectactorul se poate identifica oricând, nici momentele inedite, de acţiune şi suspans.
Proiectul a început în urmă cu câteva luni. Iniţiatorii, Tudor Mitrea şi Vlad Cătană, au vrut să realizeze ceva mai mult decât producţiile pe care le au de făcut pentru şcoală. Amândoi studiază cinematografia la Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB).
Celor doi li s-au mai adăugat în distribuţia serialului Andrada Sămărtean, Ovidiu Suciu (care interpretează rolul personajului Şobo) şi Anamaria Mocan – Barbie. S-au încumetat la acest proiect în care fiecare face mult mai multe decât jocul “pe sticlă” pentru “amuzament, exerciţiu şi pentru portofoliu”, după cum a apreciat Tudor.
Scenariul este scris şi rescris de Vlad, Tudor filmează, joacă, montează şi mai face şi o mie de alte lucruri, e un fel de Sergiu Nicolaescu al serialului. Pentru fiecare episod se “trag” peste 300 de duble. Se joacă şi filmează 2-3 zile, iar montajul le ia minimum cinci ore. Locul acţiunii este apartamentul din Mănăştur în care locuiesc cei doi studenţi.
Serialul “Weekend studenţesc” reuneşte personaje din Clujul cotidian, de la “cocalarul crizat” la clasica “piţipoancă”, cea hulită şi satirizată în mediile online, la studentul macho, “un fel de Johnny Bravo”, sau studenta şmecheră, “pseudo-piţipoanca” - tânăra aparent naivă care ştie să profite însă din plin de orice situaţie. “Unii îşi joacă personajele, alţii se joacă pe ei înşişi, pur şi simplu”, a dezvăluit Vlad. “Am vrut să aducem în film un fel de umor care la noi nu se vinde, nu e în mainstream, un amestec de realitate, ficţiune şi sarcasm”, a explicat Vlad. Deşi au luat în calcul un eşec după “lansarea” în mediul virtual a episodului pilot, ideea a avut un succes neaşteptat.
Primul episod postat pe YouTube a adunat până acum peste 16.000 de vizionări, iar al doilea şi al treilea au câte 10.000 de afişări. Al patrulea episod are deja, la doar o săptămână de la postare, 5.000 de vizionări. Mini-serialul a stârnit controverse. A fost criticat pentru accentul ardelenesc al “actorilor”, pentru detalii care le-au scăpat realizatorilor. “Geamul de la baie e deschis şi se vede întunericul de afară” – este unul dintre comentariile celor care au vizionat serialul pe YouTube.
Tot acolo, tinerii producători şi actori au fost lăudaţi pentru idee sau pentru imagine, despre care li s-a zis că “e mai bună decât în orice serial românesc”. Actorilor din “Week-end studenţesc” li se întâmplă să fie recunosuţi pe stradă şi felicitaţi pentru film chiar şi de oameni mai în vârstă, însă în anumite medii sunt întrebaţi dacă “voi sunteţi cei din porcăria de pe YouTube?”. Părinţii actorilor urmăresc foarte atent serialul, îi critică şi le atrag atenţia să joace mai natural.
Intre timp, proiectul şi-a găsit şi un sponsor, firma clujeană Thera Group. La o vizionare mai atentă, în imagini apare o gumă Orbit sau o bere Ursus, însă guma a rămas din greşeală în cadru, iar în cazul berii studenţii nu au mai apucat să discute cu reprezentanţii firmei pentru sponsorizări.
Producţia serialului a fost oprită pentru că vine vacanţa, dar nu este exclus să apară în săptămînile care urmează şi un episod estival. Studenţii negociază în prezent un contract de difuzare la TV a serialului, au în plan o continuare a lui, însă nu sunt prea entuziasmaţi să devină actori. Visează să îşi folosească experienţa în filme de lung şi scurt- metraj. Ce ar fi făcut în lipsa aparaturii digitale şi a internetului? “Pictograme”, spune Vlad, în timp ce Tudor este convins că nu ar fi ajuns să studieze în acest domeniu.
16.000 de vizionări a adunat episodul pilot al serialului “Weekend studenţesc” de la postarea pe YouTube, în 31 martie 2010.