Singurul motiv pentru strămutarea dosarului Apostu: "înlăturarea oricăror suspiciuni" VIDEO
- Scris de Nicoleta Nap
- 07 Mar 2012, 14:03
- Eveniment
- Ascultă știrea
Procesul în care fostul primar al Clujului, Sorin Apostu, este judecat pentru acte de corupţie, a fost strămutat pentru că a fost subiectul unei campanii de presă. Cu toate acestea, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au apreciat că nu sunt indicii care să conducă la concluzia că judecarea lui Apostu ar fi inechitabilă la Cluj, însă au aprobat cererea de strămutare pentru a se elimina orice suspiciune în acest sens.
În cererea de strămutare a procesului, judecată în 20 februarie, avocatul Gheorghiţă Mateuţ, apărătorul lui Apostu, a susţinut că la Curtea de Apel Cluj „există suspiciunea rezonabilă că imparţialitatea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită duşmăniilor locale şi calităţii părţilor". De asemenea, avocatul a depus la dosar copii ale unor articole din presa clujeană care se referă la Apostu, arătând că acesta a îndeplinit funcţia de primar la momentul formulării acuzaţiilor, „motiv pentru care în presa locală a fost exprimat un curent de opinie negativă, iar prin intermediul acesteia au fost exercitate presiuni asupra judecătorilor din cadrrul Curţii de Apel Cluj".
În cererea de strămutare, Apostu s-a plâns şi de prezenţa în sala de judecată a reprezentanţilor mass-media la judecarea cererii de liberare sub control judiciar, fapt care ar fi dus la o „presiune constantă asupra judecătorului căruia i-a fost repartizat dosarul spre soluţionare". Apostu a făcut referire şi la „presiunea exercitată de mass-media asupra procurorului de caz", care a avut o poziţie lipsită de imparţialitate. Fostul primar s-a plâns şi de accesul presei la dosar, inclusiv la conţinutul interceptărilor telefonice, care au fost redate în cotidiene locale, centrale şi la televiziuni.
Cu toate că, în raportul asupra acestui caz, Ministerul Justiţiei a considerat că argumentul mediatizării excesive a cazului nu este un motiv de strămutare, întrucât nu afectează imparţialitatea judecătorilor, magistraţii instanţei supreme au decis să aprobe cererea. Tot Ministerul Justiţiei a arătat că cei doi inculpaţi în stare de arest, Sorin Apostu şi Călin Stoia, au adresat administraţiei Penitenciarului de Maximă Siguranţă Gherla cereri de protecţie a dreptului la imagine, prin urmare influenţa mediatizării cazului este contrazisă. Mai mult, reprezentanţii Ministerului spun că nu s-au organizat adunări publice de susţinere sau de împotrivire a comunităţii, caîn alte cazuri, prin urmare nu se poate vorbi de o atitudine de ostilitate faţă de Apostu.
Reprezentanţii Curţii de Apel Cluj au spus că de la Bucureşti a sosit „o parte a dosarului". „Volumele de urmărire penală erau aici, nefiind trimise la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. După data de 9 martie vom ştii când ajunge dosarul la Mureş", a declarat Adrian Dănilă, expert la Biroul de Relaţii Publice a Curţii de Apel Cluj. Menţionăm că următorul termen al procesului care se desfăşura la Curtea de Apel Cluj era stabilit pentru data de 9 martie, însă, între timp, procesul a fost strămutat la Curtea de Apel Mureş. Astfel, în 9 martie, Curtea de Apel Cluj va constata strămutarea cazului. „Probabil că dosarul va ajunge luni la Curtea de Apel Mureş, unde instanţa va stabili un termen. Dacă la Curtea de Apel Cluj erau citaţi zece martori pentru termenul din 9 martie, rămâne de văzut ce va hotărî judecătorul din Mureş", a declarat Gianina Costea Cuc, unul dintre avocaţii familiei Apostu.
UPDATE. "Curtea de Apel Cluj a dispus azi, 7 martie 2012, scoaterea de pe rol a dosarului penal privind pe Apostu Sorin şi alţii şi trimiterea cauzei spre competentă soluţionare Curţii de Apel Târgu Mureş, luând act de sentinţa penală nr. 271 din 20 februarie 2012 prin care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis cererea formulată de inculpatul Apostu Sorin şi a dispus strămutarea cauzei în favoarea Curţii de Apel Târgu Mureş", se arată într-un comunicat.