Soluţie de compromis pentru "funcţionarul electronic" VIDEO

Soluţie de compromis pentru
Funcţionarul electronic, un proiect al AJOFM Cluj care implică stocarea amprentelor şomerilor în baza de date a agenţiei, a fost declarat nelegal de către autorităţile din domeniu. Directorul AJOFM Cluj spune că amprentarea e singura metodă prin care şomerii îşi pot dovedi prezenţa la agenţie, aşa că a găsit o altă soluţie: amprentele vor fi stocate pe cardul sau pe stick-ul şomerilor.

Autoritatea Naţională pentru Supravegherea Datelor cu Caracter Personal susţine că reţinerea datelor biometrice se justifică doar în foarte puţine cazuri.

"Prin procedura de amprentare a şomerilor utilizată de către Agenţia Judeţeana de Ocupare a Forţei de Muncă Cluj, vă informăm că în urma efectuării unei investigaţii, această instituţie a fost sancţionată contravenţional pentru contravenţiile prevăzute de art. 31 şi art. 32 din Legea nr. 677/2001, respectiv "omisiunea de a notifica şi notificarea cu rea credinţă" şi "prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal", scrie în decizia ANSDCP.

Potrivit directorului AJOFM Cluj, Daniel Don, agenţia a găsit o soluţie acceptată şi de autorităţile naţionale. Stocarea amprentelor pe card sau stick nu va mai încălca drepturile şomerilor la viaţă privată.

"Funcţionarul electronic" a fost implementat în anul 2010. Proiectul beneficiază de o finanţare europeană de 3,4 milioane de euro şi urmăreşte modernizarea procedurilor prin care AJOFM monitorizează situaţia şomerilor din judeţul Cluj.

 

Comenteaza