Sondaj legat de războiul din Ucraina! Pe români îi sperie mai tare creșterea prețurilor decât un posibil atac al Rusiei

Sondaj legat de războiul din Ucraina! Pe români îi sperie mai tare creșterea prețurilor decât un posibil atac al Rusiei
| Foto: rfi.ro

Aproape 50% dintre români consideră că Rusia este vinovată pentru declanşarea războiului din Ucraina, aproximativ 40 % cred că Ucraina va câştiga războiul, în timp ce 30% mizează pe Rusia. 

Așadar, potrivit unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, la întrebarea ”Cine credeţi că este principalul vinovat de declanşarea războiului din Ucraina?”, 49,2% dintre respondenţi au indicat Rusia, 16,6% - SUA, 7% - Ucraina, 5,2% - NATO, 2,6% - UE, iar 19,4% nu ştiu sau nu răspund.

În ceea ce priveşte câştigătorul războiului din Ucraina, 39,4% consideră că Ucraina va fi câştigătoare, iar 29,6% cred că războiul va fi câştigat de Rusia.

De asemenea, 64% dintre cei chestionaţi afirmă că soluţia pentru oprirea războiului este ca Rusia să se retragă şi să returneze Ucrainei teritoriile ocupate, iar 24,1% optează pentru varianta în care Ucraina ar trebui să facă anumite concesii Rusiei.

La capitolul ”Temeri privind războiul din Ucraina”, cei mai mulţi, 37,9%, au indicat creşterea preţurilor şi a costului vieţii, procentul fiind mai mic decât în luna martie, când 44,3% aveau această preocupare. Pe locul al doilea se situează posibilitatea ca Rusia să atace ţări membre NATO, variantă luată în calcul de 30% dintre cei chestionaţi, faţă de 27,6% în martie.

Numărul celor care nu au nicio temere legată de conflictul din Ucraina reprezintă 20,3%, în creştere faţă de luna martie, când era 14,2%. Cei care se tem de creşterea numărului de refugiaţi reprezintă 7,5%, în scădere fafaţă de luna martie, când era 11,5%.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Datele au fost culese în perioada 15 – 22 septembrie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1550 de persoane, reprezentativ pe categoriile sociodemografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.49 %, la un grad de încredere de 95%.

Comenteaza