Soţii Apostu au deschis trei procese pentru recuperarea banilor blocaţi de DNA

Soţii Apostu au deschis trei procese pentru recuperarea banilor blocaţi de DNA
Încercarea soţilor Apostu de a recupera banii pe care DNA a pus sechestru, pe motiv că provin din mită, a eşuat la Curtea de Apel Mureş. Însă, fostul primar şi soţia sa au deschis încă două procese cu acelaşi scop.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus, după arestarea lui Sorin Apostu şi declanşarea cercetării penale faţă de soţia acestuia, Monica Apostu, şi sechestrarea sumei de 358.326 de lei, în vederea confiscării speciale.

Banii se aflau în contul cabinetului de avocatură al Monicăi Apostu, procurorii acuzând că suma provine din mita pe care fostul primar ar fi primit-o de la oamenii de afaceri Aspazia Droniuc şi Călin Stoia. Concret, banii reprezentau contravaloarea unor contracte de consultanţă juridică pe care Droniuc şi Stoia le-au semnat cu cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu. Însă anchetatorii spun că acele contracte erau fictive şi nu aveau decât rolul de a masca mita primită de fostul primar al Clujului. A doua lovitură a venit odată cu hotărârea de condamnare a denunţătoarei Aspazia Droniuc, prin care s-au anulat şi contractele încheiate de aceasta cu cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu.

Soţii Apostu au atacat pe trei direcţii pentru a recupera banii, decizia fiind luată după ce Curtea de Apel Mureş a dispus, prin hotărârea de condamnare a Aspaziei Droniuc, faţă de care s-a disjuns dosarul principal, anularea contractelor de asistenţă juridică pe care firma acesteia, Groupe Frarom Agent de Asigurare, le-a încheiat cu cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu. „În conformitate cu prevederile art. 348 rap. la art. 170 Cod procedură penală dispune anularea contractelor de asistenţă juridică cu numărul 101/01 iulie 2008 şi numărul 6/01 iulie 2009 încheiate între cabinetul individual de avocatură Apostu Monica Undina şi Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL, precum şi facturile în original emise de cabinetul individual de avocatură Apostu Monica Undina către Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL în perioada 2009 - 2011, înscrisuri aflate la filele 182 - 206 din primul volum de urmărire penală", se arăta în minuta sentinţei Curţii de Apel Mureş. Motivul este acela că procurorii DNA au acuzat că respectivele contracte sunt fictive, iar prin intermediul lor a fost mascată mita primită de Sorin Apostu pentru a-i facilita Aspaziei Droniuc câştigarea unui contract de asigurare a parcului auto al Regiei Autonome de Transport Urban Cluj. Suma încasată din contractele cu Droniuc: 274.000 de lei. În cursul umăririi penale, procurorii DNA afirmau că soţia lui Apostu "nu desfăşura nici o activitate juridică, activitatea zilnică a învinuitei fiind în fapt o perpetuă vacanţă".

Una dintre acţiunile soţilor Apostu a fost înregistrată în 12 noiembrie la Curtea de Apel Mureş, instanţa la care se judecă şi procesul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie. Dosarul este înregistrat sub numărul 1767/33/2011/a11, având ca obiect "contestaţie cu privire la măsurile asiguratorii", respectiv cu privire la sechestrarea sumei de 358.326 de lei dispusă prin ordonanţă a procurorilor DNA. Anuţa Duşa, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Mureş, a declarat că plângerea a fost respinsă ca nefondată de judecătorul procesului pe fond, în data de 5 noiembrie. "Acea sumă pe care s-a dispus sechestrul nu a fost indisponibilizată pentru acoperirea unui prejudiciu, ci s-a considerat că provine din activităţi ilegale", a explicat Anuţa Duşa. Pe de altă parte, apărătorul Monicăi Apostu a arătat că aceasta este împiedecată să îşi desfăşoare activitatea de avocat din cauza acestei măsuri.

A doua acţiune deschisă de Monica Apostu este o contestaţie la executare, dosarul fiind înregistrat pe rolul Curţii de Apel Mureş în 24 octombrie. Dosarul are legătură cu sentinţa pronunţată în cazul Aspaziei Droniuc, mai exact cu partea în care instanţa dispune anularea celor două contracte de asistenţă juridică încheiate de Monica Apostu cu femeia care l-a denunţat ulterior pe soţul ei. Practic, scopul urmărit este acelaşi: recuperarea banilor încasaţi din contractele cu Groupe Frarom Agent de Asigurare SRL. Primul termen în acest proces va avea loc în data de 3 decembrie. "S-a contestat anularea contractelor de consultanţă juridică, dispusă de Curtea de Apel Mureş. Sentinţa a fost propunţată pentru Aspazia Droniuc, nu priveşte cabinetul de avocatură al Monicăi Apostu. În cazul ei încă nu s-a dat o hotărâre", a explicat avocatul Gheorghiţă Mateuţ, apărător al soţilor Apostu.

A treia cale de atac iniţiată de soţii Apostu este recursul făcut la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, faţă de sentinţa pronunţată de Curtea de Apel Mureş în dosarul Aspaziei Droniuc. Motivul nemulţumirii soţilor Apostu este legat tot de anularea contractelor de consultanţă juridică. Primul termen de judecată a fost stabilit pentru data de 18 ianuarie 2013.

Comenteaza