Spaţii publice animate cu biblioteci nomade, clopoţei şi marcaje colorate GALERIE FOTO

Spaţii publice animate cu biblioteci nomade, clopoţei şi marcaje colorate GALERIE FOTO
La poalele Dealului Cetăţuii în aşteptarea reabilitării şi peste Someşul betonat, pe podul Elisabeta din Cluj-Napoca a fost amenajată temporar o reţea de clopoţei. Instalaţia face parte dintr-un proiect al Fundaţiei AltArt, Oraşul Vizibil, care a dus lucrări şi intervenţii artistice în spaţiul public.


Alături de cei 500 de clopoţei suspendaţi cu fire de nailon transparent de grinzile de metal de deasupra podului Elisabeta, alte zone ale oraşului vor fi amenajate temporar cu instalaţii, panouri şi autocolante. „Am primit 40 de propuneri de la artişti pentru spaţiile din oraş. Cele 10 proiecte selectate sunt de acum vizibile în oraş", a menţionat István Szakáts, curatorul expoziţiei. Printre proiecte se mai numără marcaje stradale vopsite în motive folclorice la intersecţia străzii Matei Corvin cu Memorandumului, printuri şi panouri în mai multe puncte din oraş, un autocolant transparent cu poveste lipit pe vitrina fostului aprozar-florărie de lângă magazinul Rialda, pe Memorandumului nr. 2. La propunerea artiştilor, în oraş mai apar o "bibliotecă nomadă", pe Memorandumului, pentru împrumuturi de cărţi legat de transportul public în oraş, o cărare pietruită lângă parcul La Butuci, pe malul Someşului sau indicatoare rutiere cu trasee alternative de parcurs în oraş.

Expoziţia Oraşul Vizibil utilizează spaţii publice pentru prezentarea unor lucrări de artă contemporană care problematizează spaţiul public. Tema centrală a ediţiei a treia a proiectului este "Cultura ca sistem de operare". Expoziţia a fost lansată pe podul Elisabeta (podul pietonal de sub Cetăţuie), locaţia unuia dintre proiectele de intervenţie culturală, „Fuga în pas minor", al colectivului Galeria A1, cu un concert de Fugi de Bach, având ca intenţie să fie „o piedică în calea fugii trecătorilor şi o ocazie de reconştientizare a unui loc de pasaj", arată organizatorii. Trecătorii, studenţi, bunici cu nepoţi, biciclişti sau clujeni ieşiţi la plimbare cu căţeii au "pornit" ieri instalaţia de clopoţei din ceramică suspendaţi. Oraşul Vizibil este un proiect al Fundaţiei AltArt, realizat în parteneriat cu municipalitatea clujeană, cu sprijinul financiar al Administraţiei Fondului Cultural Naţional, al Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Comenteaza