Spectacol plutitor pe lacul din Gheorgheni: s-a inaugurat Scena Verde FOTO/VIDEO
- Scris de Teodora Demian
- 31 Mai 2015, 14:11
- Eveniment
- Ascultă știrea
"Mi-ar fi frică să mă urc pe ea, dacă nu mă tine?","Cum să nu te ţină?", "Nu trebuia să aibă şi ceva copertină?", "Câţi tineri o venit?! Da' las că-i bine, decât să se destrăbăleze prin cluburi...". Acestea sunt doar câteva din conversaţiile surprinse în aşteptarea începerii spectacolului inaugural.
Cu 20 de minute înainte de debutul evenimentului, sutele de scaune amplasate pe pontonul din Iullius Park erau pline ochi. Elevi sau pensionari, studenţi sau proaspeţi părinţi, prieteni sau iubiţi, clujeni, români sau străini, toţi s-au înghesuit să asiste la lansarea primului Teatru de Vară plutitor din oraş. Cei care nu au mai găsit loc pe scaune s-au aşezat fără probleme chiar pe jos, întreg pontonul tranformându-se într-o veritabilă mare umană.
Inaugurare pe jumătate: pavilionul parametric e doar la stadiul de proiect
Cu mic, cu mare, ei au venit cu un singur scop: să vadă cum arată scena plutitoare construită pe o platformă flotantă formată din peste 70.000 de PET-uri, colectate cu ajutorul unei treimi din clujeni.
"Ne bucurăm că am reuşit să implicăm o treime din Cluj-Napoca în această campanie de strângere de PET-uri, care este un record mondial. Cantitatea de peste 125.000 de PET-uri strânse în două luni este un record mondial, fără doar şi poate. Din acestea, la construirea modulelor am folosit 70.000", a anunţat moderatorul evenimentului şi coordonatorul proiectului, Sabin Mircea Rus.
În mod ideal, cu această ocazie trebuia să fie inaugurat şi pavilionul parametric amplasat deasupra scenei, însă complexitatea lucrării şi, mai ales, lipsa resurselor financiare, au dus la amânarea proiectului.
"Există atât de multă inovaţie, atât de multă cercetare înglobată atât în această scenă, dar mai ales în acea structură parametrică, parametrismul fiind ceva extrem de nou în lume, nu doar în România, încât nu am riscat să pornim această construcţie, fiindu-ne imposibil să anticipăm riscurile la care ne expunem. Orice risc ar fi însemnat timp şi ar fi însemnat bani. Noi nu mai aveam nici de unele , nici de altele, aşa că am hotărât ca imediat după această inaugurare, luni chiar, să începem demersurile pentru a atrage resursele financiare necesare finalizării şi completării proiectului, acel pavilion parametric care e de asemenea unic în lume", a completat Rus.
Atmosferă de vis pe malul lacului
Odată cu primele cuvinte scoase la microfon, şoaptele mulţimii s-au estompat, iar la primele acorduri scoase de Orchestra Simfonică Philharmonia Napocensis oamenii s-au lăsat transportaţi într-o altfel de lume, pe acordurile fine şi vibrante ale instrumentelor muzicale manevrate cu graţie de artiştii dirijaţi de Petre Sbârcea și Dalma Kovacs.
Atmosfera feerică a fost întreţinută de solo-urile pline de suflet ale sopranei Ștefania Barz, a mezzosopranei Iulia Merca şi a basul Kopeczi Sandor. Din program nu au lipsit momente de muzică de film, musical şi balet, spre deliciul publicului, care şi-a scos din buzunare telefoanele şi a imortalizat, în imagini sau în videoclipuri, prestaţia artiştilor.
Spre final, chiar şi cei mai sceptici dintre participanţi au fost cuceriţi de concertul inaugural, reacţiile fiind, în mare parte, pozitive. "Am fost foarte curioasă să văd cum arată scena şi pot spune că nu sunt deloc dezamăgită. Recunosc, mă aşteptam să văd şi pavilionul acela, însă chiar şi fără el tot arată foarte bine", a afirmat Alina, o tânără de 25 de ani, secondată aproape imediat de o doamnă elegantă de 60 de ani. "Pe mine m-a impresionat spectacolul de azi, în special momentul de balet. Cred că Clujul chiar are nevoie de astfel de spaţii culturale şi sper ca pe viitor să se organizeze mai multe astfel de evenimente. Mi se pare că dau un plus de farmec oraşului şi reuşesc să-i scoată şi pe tineri din casă, să-i facă să nu-şi mai piardă vremea prin birturi", a declarat ea.
Totuşi, au fost şi câţiva clujeni care s-au arătat nemulţumiţi de lipsa pavilionului, situaţie în care s-a aflat Vlad: "ideea în sine e bună, doar că nu înţeleg de ce totul trebuie făcut româneşte. Am înţeles că s-a amânat concertul din cauza ploii, însă dacă nu au terminat tot proiectul de făcut poate ar fi trebuit să lase toată inaugurarea pe mai târziu", a spus el.
Durata de viaţă: şase luni
Proiectul Scenei Verzi a apărut în vara anului trecut, la iniţiativa Societăţii Culturale Filarmonia şi a Asociaţiei Studenților Arhitecţi. În primă fază a avut loc un concurs de idei pentru realizarea scenei plutitoare din PET-uri cu suprastructură pavilionară, urmat de un workshop în cadrul căruia s-a detaliat soluţia tehnică pentru construirea acesteia. Mai apoi a urmat campania de colectare de PET-uri şi ridicarea efectivă a scenei, în continuare urmând să fie adăugat pavilionul parametric. Potrivit estimărilor, platforma flotantă se va menţine la suprafață timp de şase luni.