Spital de medicină psihosomatică deschis în premieră la Cluj

Spital de medicină psihosomatică deschis în premieră la Cluj
Primul spital de recuperare integrată psihică şi fizică din Transilvania se va deschide în toamnă, la Cluj-Napoca. Investiţia, realizată din fonduri europene şi private, este de 1,5 milioane de euro. În premieră, aici se vor putea trata inclusive pacienţii dependenţi de calculator.

Unitatea medicală cu 30 de paturi, gândită la standarde europene, abordează holistic tratamentul bolilor psihice şi fizice, precum şi recuperarea acestora. Graţie investiţiei, la Cluj-Napoca se va putea trata chiar şi dependenţa de calculator.

Spitalul, situat într-o oază de linişte de la poalele Făgetului, în zona Câmpăului, este gândit până în cel mai mic detaliu de doctorul Florin Mărghitaş, medic clujean specializat în Germania în medicina psihosomatică şi psihoterapeutică. "Unicitatea clinicii este aceea că va reuni sub acelaşi auspiciu două categorii de pacienţi şi tratamente: pacienţii pentru recuperare psihiatrică şi cei pentru recuperare fizică şi balneologică dar şi pentru recuperare neurologică şi medicină internă", a explicat, pentru ZIUA de CLUJ, doctorul Florin Mărghitaş.


Spitalul se va deschide din toamnă şi va trata pacienţi cu tulburări de anxietate, tulburări de depresie, toate formele de dependenţă - alcool, droguri, medicamente, dar şi dependenţa de calculator. "Nu ne limităm doar la un tratament medicamentos, ci avem un tratament combinat. Terapie de recuperare atât prin metode alternative - tehnici de hipnoză, de training autogen, cât şi printr-o recuperare medicală şi psihoterapeutică de gen psihodinamic. Recuperare fizică balneologică se referă la tratamentele clasice - magneto, electro, fizio, kinetoterapie. Modalitatea unică constă în tratamentul individului, în care specialişti neurologi, balneologi, psihiatri, psihologi, profesori de sport şi de înot, de muzică, vor utiliza tehnici noi de masaj, masajul ayurveda din India, toate acestea vor folosite pentru geneza pacientului", a explicat Mărghitaş.

Potrivit medicului, o astfel de recuperare printr-un tratament complex, integrează mai repede pacientul în societate. Fiecare pacient va avea un plan propriu de tratament individual, dar va conţine şi o parte de terapie de grup. "Scopul nostru este să-i integrăm în societate pe cei externaţi din clinici pentru diverse boli neurologice, operaţii chirurgicale, cardiologice, ortopedice, dar şi pe cei cu depresii, stări de anxietate, dependenţe de calculator sau jocuri de noroc", arată medicul.

 

 

Etichete
Comenteaza