Start la etapa II din clasa pregătitoare; locurile sunt deja în mare parte ocupate

Start la etapa II din clasa pregătitoare; locurile sunt deja în mare parte ocupate
S-a dat startul etapei a doua de înscrieri în clasa pregătitoare. De data aceasta, părinţii au fost lăsaţi să aleagă şcoala... cu condiţia să mai găsească loc liber.

În selecţie, vor avea întâietate copiii ai căror părinţi sau bunici lucrează în şcoala solicitată sau în apropiere ori cei ai căror părinţi au absolvit respectiva unitate de învăţământ.

În judeţul Cluj au rămas disponibile pentru cea de a doua etapă de înscriere aproape 2.500 de locuri pentru clasa pregătitoare şi puţin peste 2.100 de locuri pentru clasa întâi. Directorii şcolilor susţin că în prima etapă s-au prezentat la înscrieri mai mulţi părinţi decât s-ar fi aşteptat.

"Faţă de anii trecuţi a crescut de zece ori populaţia din zona şcolii. Dacă, de obicei, aveam câte doi elevi în clasa întâi care locuiau în arealul nostru, acum am trecut la 20", spune directorul Colegiului Naţional "Emil Racoviţă", Constantin Corega. "Probabil că va trebui ca pe viitor să se pună o condiţie restrictivă mai mare, şi anume să aibă domiciliul şi nu reşedinţa în arealul şcolii", adaugă el.

Într-unul dintre liceele cu promovabilitate de 100% la examenul de bacalaureat de anul trecut, toate locurile s-au ocupat deja. Numărul cererilor din prima etapă nu a coincis nici în acest caz cu statisticile întocmite de şcoală.

"La Liceul Avram Iancu s-au ocupat toate locurile pentru clasa întâi, două clase întâi şi mai sunt doar două locuri libere în etapa a doua pentru clasa pregătitoare. Deci acesta a fost planul nostru de şcolarizare, două clase întâi şi o clasă pregătitoare având în vedere circumscripţia, lipsa de spaţiu şi analiza pe care am făcut-o înainte", spune directorul Liceului Teoretic "Avram Iancu", Alina Negru.

Situaţia îi pune în dificultate pe mulţi dintre părinţi. Vezi ce spun câţiva dintre aceştia, în materialul video

Copiii vor afla dacă au fost admişi sau respinşi de şcoala preferată de părinţi la începutul lunii aprilie. În total, metodologia prevede patru etape de înscriere.

Reporter: Andreea Popa
Imagine: Florin Dan

Comenteaza