Statele UE se răscoală împotriva lui Viktor Orban. Nu vor trimite miniştri la reuniunile preşedinţiei ungare

Statele UE se răscoală împotriva lui Viktor Orban. Nu vor trimite miniştri la reuniunile preşedinţiei ungare
| Foto: Getty Images

Mai multe state europene au luat decizia de a nu-şi trimite miniştrii la reuniunile preşedinţiei ungare, în semn de protest pentru vizita făcută de Viktor Orban la Moscova.

Unele state UE se unesc împotriva premierului ungar Viktor Orban. Suedia şi alte câteva state din Uniunea Europeană nu vor trimite miniştri la reuniunile guvernamentale ale preşedinţiei ungare a UE din această lună, relatează Reuters.

Decizia a fost luată în semn de protest faţă de vizita recentă de la Moscova făcută de Victor Orban prşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat guvernul suedez.

Orban, prim-ministrul Ungariei, a purtat discuţii cu Putin săptămâna trecută cu privire la un potenţial acord de pace în Ucraina. Deplasarea premierului ungar la Moscova a stârnit furia unor lideri UE, care au afirmat că vizita lui Orban nu a fost făcută în numele blocului celor 27 de naţiuni, iar „misiunea de pace” lansată de acesta nu reprezintă ideea întregului bloc european.

„Acţiunile Ungariei în timpul preşedinţiei (UE) sunt dăunătoare şi trebuie să aibă consecinţe. Prin urmare, Suedia nu va participa la nivel politic în timpul reuniunilor guvernamentale informale din iulie", a declarat joi Jessika Roswall, ministrul suedez pentru afaceri europene, într-o declaraţie scrisă pentru Reuters.

Roswall a declarat că Suedia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia vor fi reprezentate doar de funcţionari publici şi că alte ţări membre ale UE discută acţiuni similare. Ungaria a preluat preşedinţia rotativă a UE la 1 iulie şi o va deţine timp de şase luni, până la 31 decembrie 2024.

Etichete
Comenteaza