Statuia împărătesei Elisabeta aşteaptă să îşi reia locul la Cluj

Statuia împărătesei Elisabeta aşteaptă să îşi reia locul la Cluj
Bustul împărătesei Elisabeta a Austriei aşteaptă să-şi reia locul pe amplasamentul din zona Cetăţuiei.

Realizatorii proiectului, Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), au clădit noul monument din fonduri proprii. Ei şi-au început demersul ca şi un omagiu pentru împărăteasa Elisabeta a Austriei.

Statuia originală a fost realizată în 1900, la puţin timp după moartea tragică a acesteia, o dată cu multe altele răspândite în întreg Imperiul Austro-Ungar. La Cluj, statuia împodobea o alee care lega Podul Elisabeta de Cetăţuie. Amplasarea a fost rodul iniţiativei fostului primar al Clujului, Károly Haller, cel care a amenajat şi Parcul Central. Busturi identice cu cel din Cluj se aflau la Budapesta, Miskolc şi Presov. Statuia prinţesei Elisabeta de Wittelsbach, cunoscută mai ales sub numele Sissi (24 decembrie 1837, München - 10 septembrie 1898, Geneva) a dispărut în primii ani după instaurarea comunismului în România. Aceeaşi soartă au avut-o şi celelalte monumente din această serie, cu excepţia celui din Miskolc. Cel din Presov a fost, de asemenea, recuperat şi restaurat.

Pentru a primi aprobarea repunerii unui bust similar în vechiul loc, istoricul Gergely Balasz, liderul regional al CNMT a trimis în 2011 o scrisoare deschisă fostului primar Sorin Apostu. Edilul era informat că susţinătorii demersului vor aduce la Cluj o copie din Miskolc a bustului împărătese. "Vom amplasa provizoriu acest bust la Cluj, cu speranţa ca după reabilitarea aleii Elisabeta, precum şi a postamentului, acest bust va fi reamplasat la locul lui original", scria Gergely, care solicita ca şi aleea să primească vechiul nume, Elisabeta.

Oficialii CNMT s-au ţinut de cuvânt, astfel că acea copie a fost adusă la Cluj de la Muzeul de Istorie din Miskolc, iar bustul a fost realizat de sculptorul Gergely Zoltán. "Avem şi un soclu frumos. Bustul a fost realizat din piatră artificială şi se află în curtea Bisericii Evanghelice Luterane de pe B-dul 21 Decembrie 1989", a precizat oficialul CNMT. Lucrarea a costat aproximativ 1.500 de euro, bani strânşi "din domeniul privat şi dintr-un proiect finanţat de Ministerul Culturii din Ungaria". "Am inclus proiectul nostru în cel de reabilitare a Cetăţuii şi acum aşteptăm demararea acestuia", a precizat specialistul.

Importanţa reamplasării statuii lui Sissi lângă Cetăţuie ar avea în primul rând o importanţă artistică, a apreciat Gergely. "E vorba, apoi, de o statuie feminină. Nu există deloc la Cluj statui de femei şi noi credem că şi doamnele, domnişoarele ar trebui să fie onorate în acest sens. Chiar ar fi bine să mai avem şi alte statui feminine la Cluj", a explicat el. Un alt motiv pentru care statuia ar merita să "revină" pe vechiul postament ar fi faptul că împărăteasa a vizitat odinioară oraşul. "Cu toţii am văzut filme, desene animate, am auzit poveşti cu Sissi. E o legendă, un personaj de basm, una din cele mai frumoase femei ale vremii căreia ar trebui să îi păstrăm amintirea", a explicat Gergely Balasz.

Oficialii primăriei spun că proiectul reabilitării Cetăţuii întâmpină dificultăţi. "Pentru statuia Elisabetei, cei de la CNMT au nevoie doar de avizul celor de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice, se poate aproba amplasarea ei şi fără a mai aştepta derularea proiectului mare", a precizat Oana Buzatu, purtătoarea de cuvânt a Primăriei Municipiului Cluj-Napoca.

Destin tragic

Elisabeta de Wittelsbach, prinţesă a Bavariei, a devenit împărăteasă a Austriei după căsătoria sa cu Franz Joseph, în 1854. Cuplul imperial a avut patru copii, dar moartea prinţului moştenitor, Rudolf - care s-a sinucis la Mayerling - , a determinat-o să iasă definitiv din viaţa publică, preferând să-şi petreacă aproape tot timpul călătorind. Pe 10 septembrie 1898, la vârsta de 60 de ani, Sissi a fost asasinată la Geneva de anarhistul italian Luigi Lucheni, care a înjughiat-o direct în inimă cu un stilet. Lucheni a fost condamnat la închisoare pe viaţă, fiind găsit, la scurt timp, spânzurat în propria celulă. Disparţia sa tragică a dat naştere unui adevărat mit, iar palatul Hofburg (Viena) prezintă o expoziţie permanentă dedicată fostei împărătese a Austriei.

 

 

Comenteaza