Studenţii clujeni sunt “buni de gură”
- Scris de Ziua de Cluj
- 15 Iul 2010, 19:01
- Eveniment
- Ascultă știrea
Studenţii de la Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) au clasat instituţia de învăţământ superior din Cluj-Napoca printre primele 100 de universităţi din lume la dezbateri academice. Locul 81 a fost validat în urma campionatului mondial din Turcia, care s-a încheiat în 4 ianuarie, la Universitatea din Koc.
Clasamentul a fost realizat de Colm Flynn, unul dintre membrii World Debate Council. în total, clasamentul cuprinde 320 de universităţi participante la sesiunile dezbaterilor organizate la nivel global, iar UBB a obţinut exact 100 puncte, ocupând locul 81.
Este cea mai bună poziţie pe care o ocupă o universitate românească dintre cele trei care sunt incluse în clasament. Astfel, a doua universitate cuprinsă în clasament este cea din Bucureşti, care deţine locul 175, cu un total de 35 de puncte. Primele poziţii ale topului Flynn sunt ocupate de Universitatea din Sidney - Australia, cu 505 puncte, Universitatea Oxford - Anglia), cu 465 puncte, Universitatea Yale - Statele Unite ale Americii, cu 422 puncte şi Universitatea Cambridge - Anglia, cu 397 puncte.
Anul trecut, unul dintre cele patru cluburi de dezbateri de la UBB, cel al Centrului Lingua, a participat la patru evenimente internaţionale de “debate”. Este vorba de Yale vs. UBB în martie, “Yeditepe Open” din iunie în Turcia, “European Universities Debate Championship” din iulie în Marea Britanie, respectiv la “World’s Universities Debate Championship”, decembrie în Turcia. “Dezbaterile sunt organizate săptămânal, după modelul Parlamentului Britanic şi analizăm o temă la fiecare întâlnire.
Formatul dezbaterii are, în total, patru echipe – două reprezentând “Guvernul” şi încă două “opoziţia”. Echipele au câte doi membri şi fiecare membru îşi prezintă poziţia în şapte minute”, explică Anamaria Pascu, unul dintre coordonatorii Clubului de Dezbateri şi Comunicare coordonat de Centrul Lingua al UBB.
Toate cele patru cluburi de “debate” din oraş funcţionează în cadrul unor facultăţi ale UBB, la Facultatea de ªtiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor (FSEGA), Facultatea de Drept, Facultatea de Business şi la Facultatea de ªtiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării (FSPAC). Menţionăm că, referitor la programele universitare oferite, curricula şi nivelul de pregătire şi absorbţie pe piaţa muncii a absolvenţilor, obiectivul UBB este să urce, în 2010, în topul mondial al primelor 500 de universităţi.
ARDOR Cluj a câştigat Campionatul în 2009
Regulile “debate”-ului sunt foarte stricte, iar ideea de bază a participării la astfel de competiţii este ca “jucătorii” să fie în stare să formuleze argumente pertinente, pro sau contra unei teme date, pe marginea căreia se dezbate.
în 2009, doi clujeni, Nicoleta Lupea şi Dan Cristea, membri ai Asociaţiei Române de Dezbateri, Oratorie şi Retorică (ARDOR), au fost primii români care au câştigat titlul de campioni mondiali la dezbateri.
“în 2008, ei au obţinut titlurile de campioni europeni, în 2009, titlurile de campioni mondiali. Un ciclu de pregătire durează trei ani. Abia în al treilea an ne putem aştepta la performanţă”, a declarat Emil Mesaroş, coordonatorul pe Transilvania al ARDOR.