Studiu: una din trei persoane spitalizate cumpără medicamente din propriii bani VIDEO

Studiu: una din trei persoane spitalizate cumpără medicamente din propriii bani VIDEO
Una din trei persoane spitalizate este nevoită să cumpere din bani proprii medicamente şi instrumente. Mai mult, peste 30 la sută din persoanele intervievate susţin că au oferit bani sau atenţii unor cadre medicale în ultimul an. Sunt doar două dintre concluziile unui studiu realizat de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei cu privire la percepţia pe care o au românii despre corupţia din sistemul sanitar.

Din cei aproape 1.200 de români intervievaţi peste 30 la sută au declarat că au fost nevoiţi să cumpere medicamente din banii lor când au fost internaţi în spital. Acest fapt este confirmat şi de sindicalişti.

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică neagă acest lucru şi spun că asemenea situaţii reprezintă o excepţie. "În spitalele din judeţul Cluj în principiu nu se cumpără medicamente", spune şeful instituţiei, Dorina Duma.

Acelaşi studiu arată că o treime din cei intervievaţi au oferit cadrelor medicale mici atenţii. "Nu mi s-a cerut, dar am dat, suma a fost derizorie, mică", spune un clujean.

Deşi sistemul sanitar are numeroase lipsuri, românii de rând sunt nevoiţi să apeleze la spitalele de stat. Asta în condiţiile în care doar 10% îşi permit să plătească pentru a fi îngrijiţi în spitalele private.

(Bianca SUCIU)

Comenteaza