Sute de clujeni au participat la Parada Militară de 1 Decembrie. "Spectacolul aerian" nu s-a văzut din cauza norilor FOTO/VIDEO

Sute de clujeni au participat la Parada Militară de 1 Decembrie.
În ciuda vremii mohorâte şi a ploii mărunte, sute de clujeni, de la mic la mare, înarmaţi cu steguleţe şi cocarde tricolore, au venit dis de dimineaţă în Piaţa Avram Iancu pentru a vedea Parada Militară de Ziua Naţională a României.

Ceremonia de Ziua Naţională a României a început la ora 9.30 la catedrala ortodoxă din centrul oraşului, cu un TeDeum şi o slujbă religioasă. La ora 10, oficialităţile clujene au participat la depunerea de coroane şi jerbe la statuia lui Avram Iancu. S-a dat Onorul Gărzii, salutul drapelului şi s-a intonat imnului naţional.

Dacă până la acest moment, curioşii au stat cuminţi pe trotuarul şi treptele Teatrului Naţional, copii au fugit în voie cu steguleţe tricolore în mână ori s-au urcat în spinarea taţilor ce explicau cu mândrie ţinuta şi acţiunile cadrelor militare, iar tinerii s-au relaxat la o ţigară, în momentul începerii paradei militare mulţimea a început să-şi dea coate, să înainteze cu ghionuti în coaste înspre marginea străzii, vârstnicii şi-au scos nepoţii la înaintare şi au împărţit cuvinte dure tuturor celor ce le-au stat în cale. Şi toate acestea pentru 10 minute de spectacol. Atât a ţinut parada militară.

Parada militară a fost comandată de către colonelul Petru Pah, locţiitorul şefului de stat major al Diviziei 4 Infanterie "Gemina". Colonelul a defilat pe un Transportator Amfibiu Blindat, aflat în dotarea Batalionului 811 Infanterie Dej.

Detaşamentele care au defilat prin faţa clujenilor aparţin Ministerului Apărării Naţionale - Drapelul de Luptă al Diviziei 4 Infanterie "Gemina", Brigada 81 Mecanizată "General Grigore Bălan" din Bistriţa, prima unitate din Armata României care a participat cu un efectiv de 405 militari la misiunea de stabilizare şi reconstrucţie din Irak, Regimentul 55 Rachete Antiaeriene "Andrei Mureşanu"; Ministerului Administraţiei şi Internelor - Gruparea Mobilă de Jandarmi Dej, Şcoala de Agenţi de Poliţie "Septimiu Mureşan", Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Avram Iancu".

Cea mai spectaculoasă parte a paradei a fost cea de tehnică militară. De ea s-au bucurat în special micuţii, care nu şi-au putut lua ochii de la TAB-uri, Transportatoare de aruncător, Autocamioane DAC, Maşini de Luptă din dotarea Complexului de Rachete Antiaeriene, Aruncătoare de proiectile, Autostaţia radio Panther, Autospecialele Serviciului Romând de Informaţii, motociclu de teren aparţinând Jandarmeriei Cluj, maşinile de intervenţie ale pompierilor clujeni, ambulanţe,  maşini de poliţie etc.

Spre dezamăgirea tuturor, ploaia a stricat spectacolul aerian mult aşteptat. MIG -urile au trecut la mare altitudine, dar din cauza norilor nu s-au văzut, iar elicopterele IAR 330 PUMA nu au mai ajuns la manifestare. Clujenii vor rămâne cu amintirea repetiţiilor de vineri.

La finalul paradei, edilul Emil Boc a urat un călduros "La mulţi ani, România!" alături de câţiva prichindei.

Programul manifestărilor de 1 Decembrie la Cluj-Napoca:

12:00 - Lansare de carte "Clujul în Legende" autori : Irina Petraş şi Ovidiu Pecican, "Sala de Sticlă" a Primăriei Cluj-Napoca

15:00 - 18:00 - Concert popular în Piaţa Unirii

18.00 - Concert Compact şi DJ Project în Piaţa Unirii

19:45 - 20:00 - Retragerea cu Torţe din Piaţa "Lucian Blaga" înspre Piaţa "Avram Iancu"

20:00 - 20:25 - Focuri de artificii - Piaţa "Avram Iancu"

 

Comenteaza